Instantní nudle jsou rychlé na přípravu, rychle vás zasytí a navíc jsou chutné. Zdá se, že se prostě jedná o ideální pokrm, ale bohužel naše zdraví jejich konzumací trpí.
Mnoho lidí si neuvědomuje, že tyto levné nudle, které den co den pojídáme v kanceláři nebo z pohodlí domova, či je dokonce dáváme svým dětem, jsou pro zdraví skutečně nebezpečné.
Podle odhadů vydaných v roce 2015 Světovou asociací instantních nudlí jsou největšími spotřebiteli tohoto pokrmu Číňané, Indonésané a Japonci. Jedním z lákadel je nízká cena a také poměrně malé množství kalorií v některých typech.
Velmi rozšířený je také mýtus, že když k nim přidáte zeleninu, zvýšíte jejich nutriční hodnotu. Jenže ovoce ani zelenina nedokážou zabránit negativním dopadům, které nezdravé potravinářské výrobky mají na náš organismus.
Takže, pokud jste připraveni slyšet pravdu o instantních nudlích, zde je seznam problémů, které mohou způsobit.
Špatně se tráví a jsou dokonce spojeny s rakovinou
Instantní nudle kladou vysoké nároky na náš trávicí systém. Mohou narušit hladinu cukru v krvi a uvolňování inzulinu, pokud se rozštěpí příliš rychle. Tyto potraviny jsou pak v našem těle uloženy velmi dlouho, protože je nejsme schopni rychle strávit, takže v našem těle zůstávají i toxické chemické a konzervační látky, z nichž některé jsou karcinogenní. To znamená, že mohou způsobit rakovinu, ale také astma, úzkosti, průjmy a další problémy, pokud je náš organismus vystaven jejich působení delší dobu.
Vyšší riziko srdečních chorob
Jestliže dbáte o svůj rozpočet a instantní nudle jsou vaší oblíbenou svačinou několikrát za týden, pak by vás měla zaujmout následující informace. Ve studii publikované v Journal of Nutrition bylo zjištěno, že ženy, které konzumovaly více instantních nudlí, měly významně vyšší riziko vzniku metabolického syndromu než ty, které konzumovaly nižší množství.
Metabolický syndrom je skupina syndromů, jako je například obezita, vysoký krevní tlak, vysoká hladina nezdravého cholesterolu, která zvyšuje šance jedince na problémy se srdcem, vznik cukrovky nebo mozkové mrtvice.
Proč to tak je? Především proto, že většina nudlí bývá předsmažených a jak víme, smažení snižuje nutriční hodnotu potravin a naopak v nich zanechává vysoký obsah nasycených tuků.
Vysoký obsah soli
Mnoho lidí ví, že přílišné solení není extra zdravé, ale známe skutečné dopady, jaké může mít sůl na náš organismus? A instantní nudle jsou na sůl velmi bohaté. Ve studii publikované v American Journal of Hypertension byla vysoká spotřeba soli určena jako hlavní faktor úmrtnosti ve 23 případových studiích. Přebytek sodíku totiž vede k vysokému krevnímu tlaku a následně k onemocnění srdce.
Glutaman sodný
Glutaman sodný, neboli E621, je populární dochucovadlo čínské, japonské i korejské kuchyně. FDA jej označuje jako bezpečné aditivum, jehož škodlivé účinky jsou stále diskutabilní, nicméně zdravotní a nutriční údaje shromážděné v jednom čínském průzkumu svědčí o něčem jiném. Podle něj vede vyšší spotřeba glutamanu k vysoké nadváze a samozřejmě i k dalším zdravotním problémům z ní vyplývajícím.
Glutaman je někdy označován jako „droga obézních,“ takže jestliže uvažujete o změně svého jídelníčku, instantní nudle by měly být jednou z prvních položek, kterou vyloučíte.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.