Vychutnáváte si zdravé potraviny s vědomím, že své tělo posilujete a dodáváte mu potřebné vitamíny? Sója je jednou z vyhledávaných potravin, kterou vegetariáni s oblibou nahrazují za maso.
Je nám známé sójové mléko, které se používá jako náhrada klasického. Dokonce jej nahrazujeme za méně chutné tofu a klasický stolní olej. Univerzální alternativa pro bohatou úpravu potravin ve složení sóji se zdá být skvělým řešením, ale skutečnost je jiná..
Člověk si říká, co tedy jíst, pokud je i sója špatná. Sójový olej se dostává stejně jako ostatní produkty ze sóji ze sójových bobů. Ovšem sója je v přírodě velmi toxická, což nám už nutriční poradci zapomněli dodat.
Než se nám do rukou dostane sója ve své známé podobě, např. plátků, které vypadají jako sušené maso – musí projít složitým procesem. Přece jenom je pro některé stálou záhadou, jak se může ze zrníček stát něco takového.
Sójové steaky, křupky, mléko, jogurt, sýry, olej… to vše je chemickým inženýrstvím i kombinací jedovatých sloučenin, hub a konzervantů, které mají od pojmu „zdravých potravin“ velmi daleko. To je ovšem to, co nevidíme, protože se více soustředíme na hlavní obsah potraviny, kterou konzumujeme. Na to, zda se nejedná o živočišný produkt, kontroverzní maso apod. Jednou – dvakrát se vám nice nestane, ovšem při pravidelné konzumaci sóji, upravované chemickými procesy, může dojít k fatálním zdravotním následkům.
Jde třeba o produkci steroidních hormonů, které zvyšují riziko Alzheimerovy nemoci. Dokonce může sója způsobit předčasné dospívání u dívek a zpožděný fyzický růst u chlapců. Při posuzování vhodnosti konzumovaných potravin je nutné dbát na obsah uvedený na obalu. Pokud výrobce tvrdí, že produkt obsahuje přírodní sóju, lže. Přírodní sója je jedovatá.
Pokud jste nuceni konzumovat sóju ze zdravotních důvodů, jako je např. nesnášenlivost laktózy, ve své cestě k vegetariánství se raději obraťte na jiné plody. Doporučují se tepelně upravované výrobky z konopí, ačkoli ty neustále bojují s legalizací.
Konopí má totiž tolik bílkovin jako sója a obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Byť to zní možná vtipně, je daleko zdravější, než sója a zdaleka neobsahuje takové množství vedlejších účinků.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.