Psyllium je druh vlákniny (ze semen jitrocelu vejčitého, který se vyskytuje především v Indii), která se používá jako přírodní prostředek při střevních potížích. Tato vláknina je rozpustná ve vodě a prochází tedy trávicí soustavou, aniž by došlo k jejímu rozkladu a vstřebávání.

Díky schopnosti vázat na sebe vodu se z něj vytváří viskózní látka, která pozitivně ovlivňuje nejen činnost trávicí soustavy, ale pomáhá také upravovat hladinu krevního cukru a cholesterolu a je vhodná při redukčních dietách.

Využívá se a prodává především ve formě potravinových doplňků v několika různých variantách – prášek, kapsle, tablety či granule. Někdy psyllium najdete také jako součást cereálií či pečiva.

Zdravotní přínosy

Kromě toho, že pozitivně působí na trávicí soustavu, má psyllium i celou řadu dalších tělu prospěšných vlastností.

  • Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi

Gelová forma vlákniny pomáhá zpomalovat trávení, díky čemuž dochází k regulaci hladiny cukru v krvi. Ideální je používat psyllium společně s jídlem, tak se jeho vliv projeví nejlépe.

  • Podpora při hubnutí

Vláknina rozpustná ve vodě vytváří v trávicím traktu gel, který navozuje pocit sytosti a napomáhá tak regulovat chuť k jídlu.

  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi

Díky tomu, že se psyllium váže na tuky a žlučové kyseliny, dochází tak k jejich snazšímu vylučování z organismu.

  • Podporuje zdraví srdce

Díky vláknině ve stravě dochází ke snižování hladiny triglyceridů v krvi, což může pomoci snížit krevní tlak a zároveň se snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

  • Je to skvělé prebiotikum

Prebiotika slouží jako potrava pro střevní bakterie – podporuje jejich růst. V kombinaci s probiotiky může pomoci při léčbě ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby.