Svět se posouvá ke zdravějšímu životnímu stylu a díky tomu získávají na oblibě možnosti rostlinné stravy. Proč zařadit více rostlinných pokrmů do našeho jídelníčku? Zde je hned několik důvodů.
Vyšší hladina energie
Zvýšení energie je nezbytné pro celkovou produktivitu. Rostlinná strava je známá jako účinný energetický výtah, který vašemu tělu dodává stálý zdroj vitality. Složení veganských jídel bohaté na živiny zajišťuje rovnoměrné rozložení energie během dne. Vyhovuje tak fyzicky náročným aktivitám.
Zlepšení zdraví trávicí soustavy
Trávicí systém je složitý a choulostivý sytém. Střevní bakterie potřebují, aby hladina pH zůstala v gastrointestinální oblasti konstantní. Konzumace velkého množství veganských potravin posiluje trávicí zdraví prostřednictvím dostatku vlákniny, kterou z rostlinné stravy získáte. Rostlinná strava účinně snižuje možnost zácpy a zároveň udržuje pravidelný trávicí rytmus. Střevní mikrobiom (střevní bakterie) poroste a bude se množit. Tyto mikroorganismy musí být ve správné rovnováze, aby příjem živin do těla, trávení a imunitní funkce byly v nejlepší formě. Zpracované potraviny a nasycené tuky spojené se živočišnými bílkovinami přispívají k zánětu a mohou narušit normální trávicí procesy. Rostlinné potraviny mají protizánětlivé vlastnosti. Zklidní trávicí trakt a zároveň zmírní příznaky jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS).
Lepší zdraví pokožky
Potýkáte-li se s akné a matným nebo nejednotným tónem pleti, pak je nejvyšší čas vyzkoušet veganská jídla a přejít na rostlinnou stravu. Díky množství vitamínů, jako je C, E a A, bude vaše pokožka lépe produkovat kolagen. Omezíte-li zánětlivé potraviny, budete předcházet prasklinám a podráždění pokožky.
Kontrola hmotnosti
Udržování optimálního indexu zdravé tělesné hmotnosti (BMI) a odbourávání přebytečných kalorií vás staví na správnou cestu ke zdravému životu. Snižuje pravděpodobnost vzniku chronických onemocnění, jako je hypertenze a zároveň udržuje vaše klouby zdravé. Rostlinné potraviny mohou pomoci, protože mají nízký obsah kalorií. Tělu dodají potřebné živiny bez hromadění tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny se budete cítit plnější, což snižuje frekvenci svačin mezi jídly.
Kontrola hladiny cukru v krvi
Tělo vyžaduje stabilní hladinu cukru v krvi. S veganskou stravou máte větší šanci kontrolovat hladinu cukru v krvi prostřednictvím příjmu komplexních sacharidů. Potraviny s nízkým glykemickým indexem zajišťují, že nedochází k žádnému nárůstu koncentrace cukru, což je často důvodem k obavám. Veganská jídla také minimalizují riziko vzniku cukrovky 2. typu, ale také zvyšují citlivost na inzulín. Protože inzulinový hormon je zodpovědný za kontrolu glukózy v krvi, rezistence tělesných buněk vůči němu vede k chronicky vysokým hladinám cukru v krvi.
Zlepšení kardiovaskulárního zdraví
Srdce, tepny, žíly a kapiláry fungují perfektně, když je hladina cholesterolu nízká. Rostlinná strava má obecně nižší koncentraci nasycených tuků a postrádá cholesterol přítomný v živočišných produktech. Ovoce, zelenina a celozrnné výrobky mají dostatek vlákniny, což snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy. Výsledkem je postupné odbourávání a vylučování. Vysoký obsah draslíku ve většině rostlinných potravin zvyšuje krevní tlak tím, že spouští vazodilataci. Cévy se uvolní, což povede ke zdravějšímu oběhu.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.