Celer je zelenina trochu opomíjená, která nám může poskytnout celou řadu zdravotních výhod. Kromě jiného pomáhá snižovat bolesti při artritidě, vysoký krevní tlak a podporuje detoxikaci ledvin.
Je to zelenina podobná fenyklu a petrželi. Bílá odrůda obsahuje menší množství chlorofylu. Než jeho zelený protějšek.
Výživové hodnoty celeru
Tato zelenina je plná silných antioxidantů a prospěšných enzymů. Navíc je to neuvěřitelný zdroj vitamínů, včetně vitamínu C, K, B1, B2 a B6. Listy celeru jsou obzvláště bohaté na vitamín A, zatímco stonky jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, vápník, draslík, železo, hořčík, sodík, fosfor a sodík, který má zásadní význam pro náš optimální zdravotní stav.
Zdravotní výhody celeru
Tato málo používaná zelenina nabízí našemu tělu celou řadu zdravotních výhod:
- Udržuje vhodnou rovnováhu pH a to díky minerálům, které jsou obsaženy v celerové šťávě.
- Rehydratuje tělo a může účinně nahradit chybějící elektrolyty.
- Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a to díky obsahu sodíku. Také obsahuje sloučeninu zvanou ftalid, která může uvolnit svaly v okolí tepen, dilatovat cévy a zvýšit tak průtok krve.
- Snižuje v těle hladinu špatného cholesterolu.
- Pomáhá v boji proti zácpě.
- Má velmi dobré diuretické vlastnosti, podporuje tvorbu moči a pomáhá při odstraňování nadbytečných tekutin z těla.
- Pomáhá v boji proti zánětům a to díky polyacetylenu, který pomáhá při osteoporóze, revmatoidní artritidě, bronchitidě nebo astmatu.
- Detoxikuje tělo, podporuje správnou činnost ledvin a pomáhá v boji proti ledvinovým kamenům.
- Udržuje v pořádku nervový systém.
Poznámka
Tato rostlina obsahuje pesticidy známé jako psoraleny, které ji chrání před houbami. Nicméně, tento pesticid může vést k vedlejším účinkům u těch, kteří jsou citliví na některé druhy potravin
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.