
Allulóza je druh cukru, který se přirozeně vyskytuje v určitých potravinách, jako jsou fíky, rozinky a kiwi, a také se vyrábí komerčně, z řepného cukru nebo kukuřice pomocí specifických enzymů. Byla objevena již v roce 1940, ale poslední dobou se její popularita zvyšuje. Roste totiž poptávka po náhražkách cukru. Allulóza poskytuje 0,4 kalorií na gram. Její chuť připomíná cukr. Je vhodná i na pečení. Spotřebitelé ji vnímají jako zdravější alternativu k cukru. Vzhledem k tomu, že allulóza nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi a má mnohem nižší obsah kalorií než běžný cukr, je její použití spojeno s několika zdravotními přínosy. Patří mezi ně snížení hladiny cukru a inzulínu v krvi.
Pomoc při snižování hladiny cukru v krvi
Jak již bylo psáno výše, allulóza má podobnou chuť jako cukr, ale nemá vliv na hladinu cukru v krvi. Je to tedy dobrá volba i pro diabetiky. Navíc může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
Podpora hubnutí
Díky tomu, že obsahuje jen velmi malé množství kalorií, může být užitečným pomocníkem pro ty, kteří se snaží zbavit se přebytečného tělesného tuku. Přestože existuje mnoho faktorů, které mají vliv na tělesnou hmotnost a hladinu tělesného tuku, nadměrná konzumace kalorií je hlavním důvodem, proč lidé přibývají na váze. Pro ty, kteří konzumují velké množství přidaného cukru, může výměna stolního cukru a jiných sladidel, jako je javorový sirup, agáve a hnědý cukr, za allulózu snížit celkový příjem kalorií, což může podpořit ztrátu tuku.
Zlepšení dalších zdravotních aspektů
Nahrazení kalorických sladidel allulózou může zlepšit několik aspektů zdraví. Vysoký příjem přidaného cukru je spojován s řadou zdravotních problémů. Snížením příjmu přidaného cukru a používáním bezpečných nízkokalorických sladidel, jako je allulóza, můžete snížit riziko vzniku některých zdravotních problémů a zlepšit příznaky ostatních. Strava s vysokým obsahem přidaného cukru je spojována s vyšším rizikem srdečních chorob, ztučněním jater, obezitou a dalšími zdravotními komplikacemi.
Bezpečnost a případné vedlejší účinky
Allulóza je obecně považována za bezpečnou, což znamená, že nebyla spojena s žádnými nepříznivými zdravotními riziky. Pozor bychom si však měli dát na konzumaci vyššího množství allulózy. To mže vést k nevolnosti nebo střevním obtížím.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.