Časopis Plus One zveřejnil výzkum, který poukazuje na sojový olej jako na nezdravou potravinu. Výzkumníci krmili myši jídlem, které obsahovalo 40% tuku.
Jedna skupina myší dostávala nasycené tuky z kokosového oleje, zatímco jiná skupina zvířat byla krmena převážně nenasycenými tuky ze sojových semen. Myši byly také krmeny dvěma verzemi potravy bohaté na tuk s přidanou fruktózou.
Ty, které jedly sojový olej, přibraly na váze o 9 % více než myši, které jedly tučné jídlo s fruktózou a dokonce o 25 % více než ty, které jedly tuk z kokosového oleje. Myši, které jedly sojový olej, měly tučná játra a vyvinutou větší odolnost vůči inzulínu, což jsou dva předpoklady, pro propuknutí diabetes a metabolického syndromu. Jedná se o překvapující objev, jelikož nenasycené mastné kyseliny, jako jsou ty ze sojového oleje, jsou obecně považovány za zdravé.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.