Tělo využívá bílkoviny při budování tkání, orgánů, svalů a hemoglobinu v krvi. Strava, která obsahuje dostatek bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny, tělu nabízí celou řadu výhod. Patří mezi ně trvalá hladina energie, stabilní hladina cukru nebo udržení svalové hmoty. Navíc udrží po delší dobu pocit sytosti a podpoří regeneraci buněk.
Jak si připravit snídani s vysokým obsahem bílkovin?
Snídaně s vyšším obsahem bílkovin může mít různé podoby. Přestože si bílkoviny spojujeme především s masem, existuje však celá řada dalších kvalitních produktů, které obsahují větší množství bílkovin a to bez ohledu na to, zda si rádi pochutnáváme na snídani sladké, slané nebo rostlinného původu.
I když věnujeme velkou pozornost bílkovinám, nesmíme zapomínat ani na další složky stravy, která by měla být pestrá a vyvážená. Kromě potravin s obsahem bílkovin by měla snídaně obsahovat různé druhy ovoce a zeleniny, které zajistí přísun vitamínů a minerálů.
Mléčné výrobky a vejce s vysokým obsahem bílkovin
Obě potraviny poskytují vysoký obsah kvalitních bílkovin a řadí se mezi oblíbené snídaňové produkty. Mléčné výrobky navíc nabízejí vápník, vitamín D a hořčík. Tyto mikroživiny podporují zdraví kostí. Fermentované mléčné produkty jsou vhodnými probiotiky pro podporu správné funkce střev a celé trávicí soustavy. Zlepšují střevní mikroflóru. Jogurty mohou fungovat jako doplněk k ovoci, zelenině nebo ořechům. Tvaroh si lze připravit jako slanou nebo sladkou variantu.
Také vejce jsou bohatá na živiny, nejen na bílkoviny. Ty jsou snadno stravitelné a využije je celé tělo. Jsou dobrou volbou k celozrnným toastům, avokádu nebo některým druhům zeleniny.
Zrna s vysokým obsahem bílkovin
Obiloviny sice nemají tak vysoký obsah bílkovin, jako maso, mléčné výrobky nebo vejce, ale přeci jen jsou pro naše tělo také přínosem. Ve spojení s mléčnými produkty nebo vejci vytvářejí vyváženou a pestrou stravu s dostatkem nejen bílkovin, ale i zdravých tuků, vlákniny nebo minerálů. Lze je konzumovat ve formě mouky a jejích produktů nebo je připravit jako snídaňové cereálie nebo kaše. Můžeme je přidat do jogurtu, s kousky ovoce. Mezi zrna s vysokým obsahem bílkovin patří oves a jeho produkty, amarant, quinoa nebo špalda.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.