Krása

Potraviny, které podpoří tělo po čtyřicítce

Pokožka se řadí mezi naše největší orgány. Kolem čtyřicátého věku života se na ní začínají objevovat znatelné známky stárnutí. Pokud naši stravu obohatíme o živé potraviny s vyšším obsahem antioxidantů, zdravých tuků, základních živiny a vody, bude nám vděčná nejen naše pokožka. Dostatek ovoce a zeleniny ve stravě se řadí mezi zdravé a bezpečné způsoby boje proti pokožce matné, unavené, povadlé a se zřetelnými vráskami. Které druhy tedy zařadit do našeho jídelníčku?

Řeřicha

Řeřich působí jako vnitřní antiseptikum, zvyšuje oběh vody v těle, dodá potřebné vitamíny (A, B1, B2, C, K), minerály (draslík, vápník, fosfor, mangan) a antioxidanty a pomáhá tak neutralizovat škodlivé volné radikály. Díky tomu udržuje v normě jemné linie a vrásky. Kromě toho posílí imunitu a podpoří činnost štítné žlázy. Můžeme ji přidat do jakéhokoli zeleninového salátu nebo tvarohové pomazánky.

Červená paprika

Tato křupavá a chutná zelenina obsahuje velké množství antioxidantů (karotenoidy), vitamíny, minerály a vodu. Karotenoidy jí nejen propůjčují červenou nebo žlutou barvu, ale také mají protizánětlivé účinky. Mohou pokožku chránit proti škodlivému slunečnímu záření a znečištění toxiny vyskytujícími se v ovzduší.

Papája

Tato lahodná superpotravina obsahuje nejen vitamíny (A, B, C, E, K) a minerály (vápník, draslík, fosfor, hořčík), ale také antioxidanty. Ty pomáhají v boji proti poškození volnými radikály a také mohou pomoci oddálit viditelné procesy stárnutí. Kromě toho chrání pleťové buňky a odstraňují buňky odumřelé. Enzym papain má protizánětlivé vlastnosti.

Borůvky

Tyto malé bobule jsou bohaté na vitamíny A a C a flavonoidy antokyany, které jim propůjčují jejich barvu. Tyto flavonoidy také pomáhají v boji proti stárnutí. Antioxidanty v borůvkách obsažené chrání pokožku proti poškození, které způsobují sluneční paprsky, stres. Částečně mohou fungovat jako prevence proti ztrátě kolagenu, ten pokožce dodává pružnost.

Brokolice

Brokolice obsahuje minerály (vápník), vitamíny (C, K), antioxidanty, vlákninu, foláty, lutein. Můžeme ji konzumovat syrovou nebo si ji upravit jako přílohu či hlavní chod. Dá se zapékat, vařit, smažit nebo dusit. Ve směsi s tvarohem vytváří velmi chutnou pomazánku.

Ořechy

Především mandle jsou dokonalým zdrojem vitamínu E, který podporuje zdraví pokožky, udržuje ji hydratovanou a chrání proti škodlivému UV záření. Velké množství omega-3 kyselin obsahují ořechy vlašské. Posilují tak buněčnou membránu, chrání proti slunečním paprskům a pokožce dodají zářivý vzhled.

Avokádo

Obsahuje velké množství mastných kyselin, které bojují proti zánětům, podporují pružnost a hladkost pokožky. Kromě toho jeho konzumací dodáme tělu vitamíny (A, B, C, K) a vápník. Vitamín A nám pomáhá zbavit se odumřelých kožních buněk.

Sladké brambory

Oranžové zbarvení jim dodává obsah beta karotenu, ten se přeměňuje na vitamín A, který obnovuje pružnost pokožky. Mezi další vitamíny pak patří C a E. Oba chrání pokožku proti poškození, jež způsobují volné radikály a udržují ji zářivou a svěží.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button