Grilovací sezona je v plném proudu a vy přemýšlíte nad tím, čím dobrým překvapíte svoji rodinu a přátele. Kromě masa většin z nás připravuje na gril i zeleninu nebo některé druhy sýrů, Co takhle vyzkoušet něco trochu méně tradičního, co však skvěle doplní chuť právě grilovaného masa či sýra? Řeč je o grilovaném ovoci. Grilovat se dají téměř všechny druhy. Nejčastěji se však používají ananas, banány, hrušky a jablka.
Tipy pro vás
Jestliže jste zatím ještě ovoce grilovat nezkoušeli, nechte se inspirovat těmito tipy.
Ananas
Klasická příloha ke steakovým masům, s níž se rozhodně setkáte v kuchyni brazilské. Dá se upravovat na celou řadu způsobů. Mezi nejčastější přísady pro grilování ananasu patří med, skořice, trocha brandy a pokud patříte mezi milovníky pálivějších chutí, tak můžete použít kajenský pepř nebo chilli.
- Ananas se skořicí
Připravte si vyzrálý plod, oloupejte a nakrájejte na kolečka. V misce smíchejte cukr, skořici a olivový olej. Vzniklou směsí potřete jednotlivé kousky ovoce a grilujte na rozpáleném grilu po obou stranách, vždy po dobu pěti minut.
Další variantou je výměna olivového oleje za trochu másla a doplnění směsi o limetkovou šťávu.
Banán
Tady budeme potřebovat alobal. Banán opatrně oloupejte a rozkrojte na poloviny.
Suroviny pro grilování:
- med
- máslo
- rozinky
- skořice
- rum
Rozpůlený banán potřete medem, posypejte skořicí, přidejte rozinky, kousky másla a pár kapek rumu. Opatrně zabalte do alobalu a nechte na grilu 5-7 minut, nezapomeňte otočit.
Jablka a hrušky
Toto ovoce patří do české klasiky. Tyto druhy ovoce můžete velmi snadno naplnit směsí medu, oříšků a rozinek. Pak je stačí položit na grilovací tácek a nechat pozvolna péci. Netradiční chuť ovoci dodáte, pokud k němu, po ogrilování, přidáte omáčku z brusinek se špetkou chilli.
Můžete je však ogrilovat jen se špetkou cukru a skořice pokapané máslem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.