Dnes se téměř nenajde člověk, který by neměl rád pizzu. Tento slaný koláč má však pramálo společného s potřebnými živinami. Velmi často tu svou úlohu sehrávají tuky a cukry.
Jste i přesto fanouškem pizzy? Nemusíme si jí jednou za čas odpírat, ale je potřeba zlepšit její nutriční hodnotu. Jelikož pizza dost často způsobuje zažívací problémy, protože žaludek dráždí, může z ní pálit i žáha. Hodnotu pizze dáme tím, že jí obohatíme květákem a chia semínky.
O složení:
Květák spadá do čeledi brukvovité zeleniny, což rovněž znamená, že obsahuje protirakovinné sloučeniny jako sulforafan (bojuje tedy proti rakovině plic, prsu, tlustého střeva, jater, prostaty a děložního čípku). Má schopnost indukovat buněčnou smrt a zabránit migraci nádoru.
Je mimořádně zdravou zeleninou, která obsahuje vitamín C, K, B6 a kyselinu listovou. Jiné živiny zahrnují i kyselinu pantotenovou, draslík, mangan a riboflavin. Zdravotní experti tvrdí, že květák je základem stravy pro těhotné ženy. Podporuje kognitivní funkce – zlepšuje učení a paměť. Zabraňuje bakteriálnímu přerůstání a má pozitivní vliv na trávení.
Chia semínka mají vysoký podíl bílkovin a zajišťují stálý přísun energie po celý den. Obsahují také mnoho vlákniny, vápníku, železa, hořčíku a omega 3 esenciálních mastných kyselin.
Chia semínka jsou tolik zdravá, protože obsahují i tryptofan – ten zvyšuje pocit sytosti a koriguje tělesnou hmotnost, stejně jako fosfor (růst a regenerace buněk). Pravidelná konzumace chia semínek každý den má vliv na lepší hodnoty krevního tlaku, kontrolu hladiny cukru v krvi, boj s inzulínovou rezistencí a snížení hladiny cholesterolu.
Domácí těsto na pizzu je bez lepku, vhodné pro vegany, ale v závěru si na ní pochutnáme všichni, bez rozdílu. Je snadné.
Budete potřebovat následující ingredience:
- 1 velkou hlavu organického květáku
- 3/4 šálku mletých mandlí
- 1,5 lžíce sušeného oregana
- himálajskou sůl a pepř podle chuti
- 1/4 šálku chia semínek
- 3/4 šálku vody
Postup:
Květák řádně omyjte, abyste ho zbavili nečistot, bakterií a event. i pesticidů. Chia semínka namočte do vody a dejte je do lednice na 20 minut. Květák vysušte a nasekejte ho v mixéru do konzistence rýžových zrn společně s mandlemi. Přendejte do velké mísy, přidejte koření a do středu směsi vložte namočená chia semínka.
Při tvarování těsta použijte ruce a vytvarujte ho do tvaru koule. Těsto bude lepkavější a méně pevné, než klasické těsto, ale nebojte se. Umístěte ho na vymazaný pekáč a stiskněte směrem dolů, uhlaďte a dejte péct. Pečte 25 minut dozlatova a pak těsto pokryjte rajčatovou omáčkou, pečte dalších 5-10 minut, nechte zchladnout ke konzumaci a už si jen užívejte tu lahodnou chuť.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.