Jídlo a recepty

Opravdu vám bude po kuřecí polévce lépe?

Vzpomínáte si na dětství, kdy vám maminka či babička vařila silný kuřecí vývar pokaždé, když vás přepadla chřipka či nachlazení? Pojďme se podívat na to, zda je tato polévka skutečně léčivá.

Babská povídačka nebo zázračný lék?

Kdykoliv někdo ve vašem okolí onemocní, začnete mu automaticky vařit silný kuřecí vývar, jenž ho opět spolehlivě postaví na nohy? Než se opět pustíte do vaření, pojďme se na tento jev blíže podívat. Je kuřecí polévka skutečně zázračná a nebo se jedná pouze o hojně rozšířenou babskou povídačku? Již v úvodu vám můžeme prozradit, že se nejedná o žádný mýtus, nýbrž o vědecky podložený fakt. Kuřecí polévka sice nemá zázračné schopnosti a nemocnému po ní nebude okamžitě lépe, ale rozhodně podpoří jeho brzké vyléčení. Proč je kuřecí vývar při chřipce a nachlazení nenahraditelný?

Nezbytná hydratace

V prvé řadě je kuřecí polévka praktickým způsobem, jak do svého těla dostat tekutiny. Během chřipky a nachlazení je právě příjem tekutin klíčový a neustálé pití čaje může být brzy otravné. Kromě toho, že je kuřecí polévka tekutinou, obsahuje v sobě také cenné elektrolyty, které pomáhají s možnou dehydratací organismu bojovat.

Uvolnění hlenů a úleva od bolesti

Součástí chřipky a nachlazení je rýma, bolest hlavy, ucpaný nos a také bolest v krku. Hned s několika z těchto příznaků ale dokáže poctivý domácí vývar zatočit. Samozřejmě pouze v případě, když polévku podáváte horkou. Díky tomu totiž při její konzumaci dochází k uvolnění hlenů, což má za následek také úlevu od bolesti hlavy a snazší dýchání. Dokonce bylo prokázáno, že při uvolňování hlenů je horká polévka mnohem účinnější než horká voda nebo čaj. Teplá polévka také přináší zklidnění při bolesti v krku.

Větší chuť k jídlu

Pokud po něčem během nemoci netoužíte, tak po jídle. S ucpaným nosem a bolavým krkem je hlad to poslední, co vás trápí. Tím se ale nabízí otázka, jak do svého těla dostat živiny? Odpověď často přináší právě kuřecí polévka, která dokonce může pozitivně ovlivnit chuť nemocného k jídlu. Dalším přínosem kuřecího vývaru je pozitivní vliv na zažívání. Při chřipce se často mohou objevovat bolesti břicha, nevolnost a dokonce i zvracení. Naštěstí jediný talíř domácí polévky dokáže tyto nepříjemné příznaky utišit.

Zmírnění příznaků

O kuřecí polévce se často hovoří také ve spojitosti se záněty a účinkem na činnost bílých krvinek. Jakmile je tělo zasaženo nemocí, dají se do práce bílé krvinky. Ty okamžitě migrují na postižené místo, kde se snaží napomáhat hojení. Jejich zvýšenou aktivitou dojde ke vzniku zánětů, jenž se projeví ucpaným nosem, rýmou a například kašlem. Látky obsažené v kuřecí polévce ale dokáží snížit aktivitu bílých krvinek, čímž automaticky dochází také k snížení zánětu a polévka tedy dokáže přispět k snížení nepříjemných projevů chřipky a nachlazení.

Podpora imunity

Protože během nemoci dostává vaše tělo skutečně zabrat, ocení přísun vitamínů a minerálů ze všech stran. Díky obsahu kuřete dostanete do svého těla bílkoviny a o vitamíny, minerály a antioxidanty se postará zelenina. Čím kvalitnější suroviny při přípravě polévky použijete, tím bude její účinek na tělo lepší. Jestliže do polévky přidáváte také česnek, zázvor, pepř a čerstvé bylinky, pomohou vám s posílením imunity a celkovou úlevou.

Psychologický efekt

V neposlední řadě je pojídání polévky při nemoci léčivé také z psychologického hlediska. Kuřecí polévku si totiž řada z nás spojuje s pohodou, útěchou a péčí. Kuřecí polévku jakožto podpůrný lék při chřipce a nachlazení servírovali již v roce 60 našeho letopočtu. Její historie ale sahá ještě mnohem více do minulosti – kuřecí vývar totiž připravovali již před tisíci lety ve starověké Číně. Když jste nemocní a někdo vám uvaří domácí kuřecí polévku, potěší vás již samotná starost, jež o vás daný člověk má. V případě, že se s talířem horké kuřecí polévky zabalíte do deky a pustíte si svůj oblíbený pořad, hned vám bude o něco lépe. Proto byste rozhodně neměli podceňovat psychologický efekt obyčejné polévky.

Co patří do poctivé kuřecí polévky?

Kuřecí polévka nemá v žádném případě zázračné účinky a nedokáže vás při chřipce a nachlazení vyléčit. Nicméně dokáže přinést alespoň úlevu a zmírnit nepříjemné příznaky. Do těla se při její konzumaci dostanou tekutiny, podpoří se chuť k jídlu a pacient se bude hned cítit o něco lépe. Aby se ale tyto účinky na lidské tělo skutečně dostavily, je nutné uvařit kuřecí polévku z kvalitních surovin.

Používejte kvalitní suroviny a nechte polévkou táhnout

Kromě kvalitního kuřecího masa přidejte do polévky také čerstvou zeleninu, domácí nudle a koření. Čím déle budete polévku takzvaně táhnout, tím intenzivnější bude její chuť. Důležitou ingrediencí, na níž byste neměli nikdy zapomínat, je také láska. Přestože si můžete připravit kuřecí polévku ze sáčku, instantní varianta se nikdy nevyrovná té domácí, jejíž příprava sice trvá celé hodiny, ale zato je to pak znát na výsledné chuti.

Kuřecí polévka podávaná při nemoci má skutečně léčivé účinky a přináší úlevu od ucpaného nosu, nevolnosti a bolesti v krku. Zároveň její účinky podporuje také psychologický efekt a nostalgie, kterou s ní má mnoho z nás spojenou. Pokud od kuřecí polévky nebudete při chřipce a nachlazení očekávat zázraky, příjemně vás překvapí. Nezapomínejte zejména na to, že důležitou ingrediencí je láska.

Zdroj textu: www.howstuffworks.com, www.health.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button