Každý, kdo se zabývá přípravou pokrmů, určitě používá i nové koření. Jedná se o sušené plody stálezeleného keře pimentovníku pravého, jehož domovinou je Jamajka. Sbírají se ještě zelené a následně se suší.
Chuť nového koření je ostřejší a palčivější, může připomínat pepř, skořici, muškátový oříšek, jalovec nebo hřebíček. Při přípravě pokrmů se celé kuličky nejčastěji využívají při nakládání různých druhů masa, při přípravě marinád, omáček a polévek. Některé hospodyňky jej přidávají do sterilované zeleniny nebo do směsi koření používaného pro svařování vína. Pokud je v mleté formě, ochutí sladké pečivo a cukroví.
Obsah prospěšných látek a pozitivní vliv na naše zdraví
Plody obsahují malé množství sacharidů. Minerálů a stopových prvků (sodík, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, zinek), eugenol a vitamíny A, B a C.
1. Protizánětlivé účinky
Obsahuje aktivní složky, které se podílejí na snižování zánětů a bolesti způsobených bolestivostí svalů a kloubů, při podvrknutí, během artritidy. K těmto účelům můžeme využít esenciální olej, obklad nebo horkou lázeň.
2. Podpora lepšího trávení
Eugenol v novém koření obsažený stimuluje trávicí enzymy. Díky tomu dochází k eliminaci střevních obtíží, trávicích obtíží, plynatosti nebo nadýmání. Také celkově podporuje celý trávicí proces.
3. Antioxidační vlastnosti
Nové kožení obsahuje složky, mezi které patří vitamín A a C, eugenol, kvercetin nebo třísloviny, díky kterým se z něj stává silný antioxidant. Pomáhá tak bojovat proti volným radikálům, které jsou příčinou některých zdravotních obtíží nebo problémů souvisejících s vyšším věkem.
4. Podpora zdraví dutiny ústní
Eugenol obsažený v novém koření, má slabé anestetické účinky. Jeho mikrobiální vlastnosti bývají spojovány s podporou zdravých dásní.
5. Podpora činnosti mozku
Vitamíny A a B9 zlepšují a chrání fungování mozku ve vyšším věku. Riboflavin pomáhá snižovat únavu. Hořčík brání kognitivnímu poklesu a zhoršování paměti.
Jak konzumovat nové koření?
Lze použít celé sušené bobule nebo koření mleté. Vzhledem k tomu, že má jedinečný chuťový profil, skvěle jej zkombinujeme s pokrmy sladkými i slanými. Trochu mletého koření dokonale dochutí dýňový nebo jablečný koláč či sladkosti perníkového charakteru.
Možné vedlejší účinky
Někteří velmi citliví jedinci mohou pociťovat alergickou reakci. U lidí s epilepsií může vyvolat záchvat. Pozor by si měli dát i ti, kdo mají gastrointestinální obtíže nebo problémy se srážlivostí krve. Těhotné a kojící ženy by měly jeho používání konzultovat s lékařem.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.