Zelí je součást výživy již po dlouhá staletí. Už naši předkové využívali jeho zdravotní benefity. Z hlediska výživy je považována za zdraví přínosnější jeho červená varianta. Zbarvení způsobuje obsah flavonoidů a antioxidantů, především pak antokyanu. Kromě toho je zelí bohatým zdrojem vlákniny, minerálů a vitamínů A, B6, C a K.
Zdravotní přínosy červeného zelí
Zelí, stejně jako další druhy brukvovité zeleniny, podporuje dobré střevní bakterie, posiluje imunitu a pomáhá v boji proti některým zdravotním obtížím. Také antokyany v něm obsažené chrání před některými nemocemi.
1. Pomoc při hubnutí
Červené zelí obsahuje velké množství vlákniny a malé množství kalorií. Dostatečný příjem vlákniny navozuje pocit sytosti a snižuje příjem energie. To pomáhá při redukci tělesné hmotnosti. Kromě toho pomáhá červené zelí v boji proti škodlivému cholesterolu.
2. Podpora imunity
Červené zelí je dobrým zdrojem vitamínů C a K. Nedostatek vitamínu C způsobuje narušení imunity a vyšší náchylnost k infekcím. Jeho dostatečný příjem funguje jako prevence v boji proti celé řadě chorob. V případě fermentovaného zelí reguluje některé vlastnosti imunitního systému.
3. Podpora zdraví trávicího traktu
Červené zelí obsahuje síru a další minerály, které pomáhají čistit trávicí soustavu, především pak střeva a tím pomáhají v boji proti trávicím obtížím nebo zácpě. Kromě toho se šťáva z kysaného zelí používá v lidovém léčitelství při výskytu žaludečních vředů. Vitamín C, kromě podpory imunity, přispívá k lepšímu vstřebávání látek nacházejících se v rostlinné stravě. Také umožňuje lepší transport železa přes střevní epitel.
4. Podpora zdraví srdce
Antokyany vykazují antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální a antikarcinogenní účinky. Také působí pozitivně na cévy, krevní destičky a lipoproteiny. Snižují riziko výskytu ischemické choroby srdeční. Vitamín B6, který se v zelí nachází, bývá spojován s nižším rizikem kardiovaskulárních chorob.
5. Pomoc v boji proti zánětům
Tu nabízejí antokyany. Především se jedná o záněty aorty a nižší riziko výskytu vaskulárních obtíží.
Vedlejší účinky konzumace červeného zelí
Zelí má schopnost zvyšovat střevní plyny. Po jeho konzumaci se může objevit nadýmání nebo plynatost. Je potřeba jej konzumovat s mírou. Konzumace většího množství kysaného zelí může mít za následek střevní obtíže v podobě průjmu.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.