Ovoce by z diabetické stravy nemělo být odstraněno, protože vlastní zdravé živiny. Jen je třeba řešit velikost porce – ovoce má vysoký obsah sacharidů, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi.
Přinášíme vám následujících 5 tipů na ovoce, které není na sacharidy až tak bohaté. Existují různé seznamy diet s nízkým glykemickým indexem. Jejich obsah sacharidů nesmí překročit určitou mez.
Níže uvedené ovoce má pro diabetiky nejlepší zdravotní přínosy a hodí se do jejich dietního plánu. Jedná se o různé bobule, které jsou dobré i pro mnoho degenerativních onemocněních. Podívejme se na to, jaké ovoce to je.
Top 5 druhů ovoce pro diabetiky
Maliny
Jeden šálek malin obsahuje 15 g sacharidů. V tomto seznamu mají nejvyšší obsah vlákniny a černé maliny jsou vysoce postavenou surovinou v prevenci rakoviny.
Ostružiny
¾ šálku obsahuje 15 g sacharidů. Ostružiny jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. To také zabraňuje vzniku cukrovky, srdečních nemocí a rakoviny.
Brusinky
V jednom šálku je 15 g sacharidů. Brusinky pomáhají při infekci močových cest a chrání před onemocněním srdce, mrtvicí a rakovinou. Studie prokázaly, že brusinky mohou snížit hladinu LDL špatného cholesterolu a naopak zvýšit hladinu HDL dobrého cholesterolu.
Jahody
V jednom šálku a čtvrt se nachází 15 g sacharidů. Jahody mají méně kalorií a třikrát více vitamínu C, než ostatní ovoce uvedené v tomto článku. Šálek jahod má téměř stejné množství vitamínu C jako šálek pomerančové šťávy. Součástí jahod je kyselina listová, která zabraňuje vrozeným vadám srdce, jiným srdečním chorobám i rakovině.
Borůvky
Ve ¾ šálku je 15 g sacharidů. Co, do obsahu antioxidantů, jich mají nejvíce. Bojují proti volným radikálům v těle a někdy se označují jako „jídlo pro mozek“. Zabraňují rozvoji Alzheimerovy choroby. Jsou zde také flavonoidy, které mají příznivý vliv na imunitní systém, snižují zánět a hladinu LDL.
Výhody
Bobule jsou dobrým jídlem pro diabetiky. Toto ovoce má nízký glykemický index a je plné antioxidantů, vitamínů a vlákniny. Antioxidanty v hroznech chrání před poškozením volnými radikály. Naše tělo produkuje volné radikály, když vezmeme v úvahu kyslík. Volné radikály způsobují poškození, předčasné stárnutí, ale i nemoci včetně cukrovky, srdečních onemocnění, rakoviny, hypertenze a makulární degenerace.
Díky antioxidantům se volné radikály stávají méně reaktivní a škodlivé. Bobule mají velmi pěkné barvy. Jsou jasné a také znamením přítomnosti mnoha živin. Vlastní trochu jiný druh antioxidantů a živin, než třeba červená jablka a rajčata. Jsou výživným nástrojem a přírodním sladidlem. Můžete si je dopřávat na porci obilovin, ovesných vloček nebo jednoduše vložit samotné do úst a sníst.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.