Mezi domorodci popíjí nálev z listů cesmíny guayusa i trojice Čechů ze společnosti amazonia verde. Ti se rozhodli wayusu (přepis z jazyka Kičua) dovést z amazonského pralesa až do středu Evropy a nabídnout ji zdejším konzumentům, aby mohli na vlastní kůži vyzkoušet její blahodárné účinky.

Příval energie po celý den

Cesmína guayusa je blízkou příbuznou cesmíny paraguayské (známou jako yerba maté), a přitom se vyznačuje jemnější, lahodnější chutí. Domorodí indiáni ji nazývají „nočním strážcem“ a přistupují k ní s náležitou úctou. Wayusa jim totiž umožňuje zůstat bdělí a plní energie od brzkého rána až dlouho do noci. Množství přírodního kofeinu obsaženého v nálevu je srovnatelné s kávou, ale zároveň podstatně šetrnější k organizmu. Účinek nastupuje pozvolna, působí delší dobu a nezpůsobuje žádné energetické propady, nervozitu, třes či psychické vypětí, jež jsou tolik typické pro kávu či syntetické energetické nápoje.

Osvěžuje tělo i mysl

Energizujícím účinkem ovšem benefity wayusy nekončí, neboť díky obsaženým látkám příznivě ovlivňuje mnoho procesů v těle. Množství antioxidantů (polyfenoly, saponiny, flavonoidy) v nálevu je v porovnání například se zeleným čajem dvojnásobné a přináší tak intenzivnější stimulaci kardiovaskulárního i imunitního systému, včetně prevence civilizačních chorob.

Další důležitou složkou je aminokyselina L-Theanine, která zvyšuje produkci dopaminu, navozuje pocit celkové pohody a dle posledních výzkumů je vhodným podpůrným prostředkem v boji proti depresi. Rovněž navyšuje soustředěnost, vylepšuje paměť a snižuje stres i nervové vypětí.

Opomenout nelze ani vitamín C nebo theobromin, jehož účinky jsou mnohým jistě dobře známé ve spojení s hořkou čokoládou. Patří do skupiny purinových alkaloidů, napomáhá regulovat krevní tlak a zlepšuje náladu. O tloustnutí však v případě wayusy nemůže být ani řeč – zvláště když obsahuje v poslední době hojně skloňovanou kyselinu chlorogenovou. Tato látka zpomaluje proces vstřebávání tuků z potravy a zlepšuje metabolismus, díky čemuž je proces ukládání tuků pomalejší a hubnutí naopak svižnější.

Čtěte:  Chcete slavný six pack na břiše? Tento recept vám pomůže. Zkuste to!

Důraz na fair trade

„Naše wayusa, kterou dovážíme z ekvádorské Amazonie, je superbio, neboť se pěstuje výhradně v malém množství a tradičním způsobem, předávaným mezi tamními domorodými indiány z generace na generaci. Nakupujeme ji výhradně od malopěstitelů, se kterými se osobně známe, a dovážíme ji v několika různých variantách, které se liší chutí, formou přípravy i obsahem účinných látek v nálevu,“ popisuje nad šálkem lahodného nápoje Jan Hejzlar ze společnosti amazonia verde.

Radost pro chuťové pohárky

Příprava je přitom velmi snadná a u mleté varianty doslova bleskurychlá, kdy spočívá v pouhém zalití přímo ve vašem oblíbeném šálku. Bez ohledu na způsob sušení, zpracování listů nebo jejich přípravu navíc postrádá hořkost, a to rovněž u velmi silného nálevu.

Mnozí znalci chuť wayusy popisují jako umami, která je pátou vedle čtyř základních lidských chutí. Její název je odvozený z japonštiny a v překladu znamená „delikátní“. V nálevu se mísí zemitost s náznaky ovocno-květinových tónů a mírně nasládlým aftertastem, ale najdete v něm i ovocno-bylinkové tóny. Vyzkoušejte chuť tohoto energizujícího přírodního nápoje z daleké Amazonie na vlastní kůži ještě dnes!

ZANECHAT ODPOVĚĎ