Lutein bývá také někdy označován jako oční vitamín. Jedná se o druh karotenoidního antioxidantu, který je známý díky tomu, že chrání náš zrak. Vitamíny s obsahem luteinu jsou velmi dobré proti makulární degeneraci. Stejně jako další antioxidanty, nalezneme lutein v pestře zbarvených potravinách. Patří mezi ně hlavně ovoce a zelenina, především ta listová. Společně s dalším karotenoidem – zeaxanthinem jej nalezneme v potravinách s protizánětlivými účinky. Patří mezi ně například kapusta, brokolice, vaječný žloutek nebo citrusové plody. Chrání oči proti oxidačnímu stresu. Tento oční vitamín však není prospěšný pouze pro starší osoby. Je ideální jako prevence i pro osoby nižšího věku.
Karotenoidy jsou prospěšné pro zdraví zraku. Tím však jejich přínosy nekončí. Kromě toho se lutein používá jako prevence kožních poruch, při výskytu cukrovky a rizikových faktorů, které jsou spojovány s ischemickou chorobou srdeční.
Zdravé oči
Lutein je považován za přírodního pomocníka u léčby symptomů makulární degenerace. Ta bývá vnímána jako nejčastější příčina slepoty u starších dospělých. Na celém světě je velké množství lidí postiženo věkem podmíněnou makulární degenerací nebo šedým zákalem. Lutein pomáhá s ochranou očí tím, že filtruje určité procento škodlivého krátkovlnného UV záření. To má negativní vliv na citlivé části očí. Mezi ty patří sítnice. Každodenní doplňování luteinu může snížit riziko makulární degenerace. Také může být výrazně sníženo riziko šedého zákalu.
Mezi další výhody luteinu pro zdravé oči patří pomoc při snižování únavy očí, oslnění a citlivost na světlo, pomoc při udržování čočky a sítnice na vhodné hustotě, posilování oční tkáně a pomoc pro ostřejší vidění.
Ochrana zdraví pokožky
Karotenoidy jsou přítomné také v pokožce. Lutein pomáhá filtrovat vysokoenergetické vlnové délky viditelného světla a tím zpomaluje rychlost oxidačního stresu. Nabízí významnou ochranu proti poškození kůže způsobené světlem – známky stárnutí pleti.
Nižší riziko diabetu
Vyšší hladina karotenoidů bývá spojována s menšími problémy s kontrolou hladiny cukru v krvi a nižším rizikem výskytu cukrovky a s ní souvisejícími komplikacemi.
Potraviny s obsahem luteinu
Jedná se především o zeleninu (kapusta, tuřín, špenát, brokolice, kukuřice, zelené fazolky), vejce, ovoce (pomeranče, papája).
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.