Tato rostlina je zvláštní jak neobvyklým tvarem svého kořene, tak chutí a účinky. Patří k nejstarším poživatinám a léčivům na světě. Odjakživa byl kořen zázvoru ceněn jako koření, delikatesa i lék.
Vyskytuje se přirozeně v tropech a subtropech centrální a jihovýchodní Asie. Je charakteristický zejména pro indickou kuchyni, ale pěstuje se i v Indonésii, Číně, Austrálii a v Jižní Americe.
Čím je zázvor cenný
V nejstarší známé knize o zemědělství a bylinách Shen nung pen Ts´ao byl zázvor označen za nejdůležitější královskou rostlinu. Za obzvlášť cenné byly považovány kořeny, protože se po jejich konzumaci neobjevovaly žádné vedlejší účinky. O zázvoru lze najít zmínky ve všech nejstarších písemnostech hinduismu, bibli i koránu. Zázvor byl oceňován jako prostředek k dosažení dlouhověkosti, udržení mladosti a zdraví. Již ve 2. tisíciletí př. n.l. námořníci v jihovýchodní Asii zjistili, že kořen dokáže zahnat nevolnost a mořskou nemoc.
Co zázvor obsahuje
Bohatý je zejména na hořčík, vápník a fosfor, dále obsahuje železo, draslík, sodík a vitamín C. Významnou složkamou jsou aminokyselina asparagin, která se nachází také v chřestu a je močopudná. Důležité jsou také éterické oleje, které propůjčují zázvoru jeho typickou chuť a vůni. Zázvor obsahuje i druhotné rostlinné látky působící antioxidačně (chrání buňky a tkáně). Jeho nejdůležitější složkou je netěkavá látka gingerol, která mu dodává štiplavou a ostrou chuť; dále obsahuje látky s protizánětlivým účinkem.
Účinky
Zázvor dokáže mírnit pocity strachu a neklidu, působí proti nevolnosti, zvracení, omezuje zažívací potíže a pomáhá při mořské nemoci. Oddenek vyrovnává hodnoty cholesterolu v krvi, redukuje nebezpečnou oxidaci LDL volnými radikály a snižuje riziko vzniku arteriosklerózy. U diabetiků zlepšuje koncentraci LDL v krvi. Ověřeno bylo také pozitivní působení u rakoviny kůže, jater, střeva, prsu a prostaty. Zázvor zahřívá vnitřní orgány a podporuje trávení.
Použití
Zázvor lze konzumovat čerstvý, sušený, krájený, sekaný, ve formě prášku, kapslí či sirupu, zázvorového čaje nebo „piva“; může být kandovaný nebo jako koření. Zázvorový nálev je vhodný ke kloktání, na obklady při revmatických bolestech i jako přísada do koupele. Osvědčil se proti cestovní horečce, mořské nemoci a celkově povzbuzuje.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.