Jídlo a receptyPřírodní léčba

Koriandr znali již ve starém Egyptě, jak ho můžete využít?

Koriandr je bylinka, se kterou se setkáme jak v kuchyni, tak i v lidovém léčitelství. Její účinky znali již ve starobylém Egyptě. Lze jej použít čerstvý i sušený a nejčastěji se používají listy a semena. Využít se však dá i kořen.

Koriandr v lidovém léčitelství

Odvar na střevní obtíže

Postačí zalít několik semínek hrnkem vroucí vody a nechat vylouhovat po dobu 5 minut. Odvar podáváme 3x denně.

Čaj při nachlazení

Suroviny pro přípravu:

  • 1/4 hrnku semínek koriandru
  • 1/2 lžíce kmínu
  • 1/2 lžíce semínek fenyklu
  • 1/4 lžíce semene pískavce řecké seno

Postup přípravy:

Všechny suroviny upražíme a umeleme. Pro přípravu čaje potřebujeme 1,5 lžíce směsi, kterou vsypeme do šálku vroucí vody a necháme několik minut vřít, přidáme 2 lžíce mléka a opět přivedeme k varu. Následně přecedíme a popíjíme horký, každý den šálek.

Koriandr v kuchyni

Listy

Pokud je chceme přidávat do teplých pokrmů, je potřeba je dávat až ke konci vaření, jinak ztrácejí chuť a aroma. Lze je použít do polévek, do pokrmů s dušenou zeleninou či masem, jsou vhodné k rybám či do ovocných chutney. Skvěle chutnají v kombinaci s kokosovým mlékem, okurkou, mořskými plody nebo luštěninami. Lépe chutnají v čerstvém stavu.

Koření vhodné pro kombinaci je zázvor, bazalka, chilli, pažitka, máta, petržel nebo kopr.

Semena

Sušená a rozemletá se používají do některých kořenících směsí. Jsou vhodná pro dochucení zeleninových pokrmů, do polévek, ale i do pokrmů sladkých, především dortů s ovocem (jablka, hrušky). Skvěle dochutí i marmeládu. Lze je použít při nakládání zeleniny.

Lze je kombinovat s chilli, pepřem, novým kořením, skořicí, hřebíčkem, fenyklem, česnekem, zázvorem, muškátovým oříškem i květem.

Kořen

Rostlinka má úzký a dlouhý kořen, který můžeme použít podobně jako zázvor. Pokud chystáme vývar, můžeme do něj přidat kořen koriandru. Může být součástí dušených nebo zapékaných zeleninových pokrmů.

Batátové hranolky s koriandrem

Suroviny pro přípravu:

  • 2 kusy batátu
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička hrubozrnné soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • koriandr

Postup přípravy:

Předehřejeme si troubu. Batáty zbavíme slupky a nakrájíme je na hranolky. V misce smícháme olej, koření a sůl. Hranolky rozprostřeme na plech a potřeme je rovnoměrně připravenou směsí. Pečeme asi 20 minut. Před podáváním dozdobíme čerstvým koriandrem.

Humus s koriandrem

Suroviny pro přípravu:

  • 1/2 zelené cukety
  • 1 polévková lžíce sezamové pasty TAHINI
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 hrnky vařené cizrny
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 hrstka čerstvých listů koriandru

Postup přípravy:

Všechny ingredience rozmixujeme na jemnou pastu.

Vietnamská polévka s hovězím masem

Suroviny pro přípravu:

  • 1,5 litru vývaru
  • 300 g hovězí svíčkové
  • 200 g rýžových nudlí
  • svazek koriandru
  • 2 chilli papričky čerstvé
  • 1 jarní cibulka
  • citron

Postup přípravy:

Nudle uvaříme podle návodu, maso uvaříme do měkka a pokrájíme na velmi tenké plátky. Do misek rozdělíme uvařené nudle, na ně poklademe plátky masa, posypeme jarní cibulkou a nasekaným koriandrem, pokapeme citronovou šťávou, přidáme nakrájené chilli papričky, vše zalijeme horkým vývarem a ihned podáváme.

Asijská koriandrová polévka

Suroviny pro přípravu:

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 8 menších rajčat
  • 2 jablka
  • 1-2 chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 svazek koriandru
  • kousek zázvoru
  • 6 lžic tamari
  • 2 hrsti listů baby špenátu
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl dle chuti
  • voda

Postup přípravy:

Všechny přísady rozmixujeme na jemno a polévku necháme před podáváním vychladnout.

Dušená dýně s koriandrem

Suroviny pro přípravu:

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 2 lžíce Ghí nebo másla
  • mořská sůl dle chuti
  • med či javorový sirup
  • 1-2 lžíce koriandru

Postup přípravy:

Dýni řádně omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme dýni a krátce orestujeme. Osolíme, přidáme med či javorový sirup, trochu vody, zakryjeme a dusíme několik minut. Před podáváním vmícháme čerstvý koriandr.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button