Koriandr je bylinka, se kterou se setkáme jak v kuchyni, tak i v lidovém léčitelství. Její účinky znali již ve starobylém Egyptě. Lze jej použít čerstvý i sušený a nejčastěji se používají listy a semena. Využít se však dá i kořen.
Koriandr v lidovém léčitelství
Odvar na střevní obtíže
Postačí zalít několik semínek hrnkem vroucí vody a nechat vylouhovat po dobu 5 minut. Odvar podáváme 3x denně.
Čaj při nachlazení
Suroviny pro přípravu:
- 1/4 hrnku semínek koriandru
- 1/2 lžíce kmínu
- 1/2 lžíce semínek fenyklu
- 1/4 lžíce semene pískavce řecké seno
Postup přípravy:
Všechny suroviny upražíme a umeleme. Pro přípravu čaje potřebujeme 1,5 lžíce směsi, kterou vsypeme do šálku vroucí vody a necháme několik minut vřít, přidáme 2 lžíce mléka a opět přivedeme k varu. Následně přecedíme a popíjíme horký, každý den šálek.
Koriandr v kuchyni
Listy
Pokud je chceme přidávat do teplých pokrmů, je potřeba je dávat až ke konci vaření, jinak ztrácejí chuť a aroma. Lze je použít do polévek, do pokrmů s dušenou zeleninou či masem, jsou vhodné k rybám či do ovocných chutney. Skvěle chutnají v kombinaci s kokosovým mlékem, okurkou, mořskými plody nebo luštěninami. Lépe chutnají v čerstvém stavu.
Koření vhodné pro kombinaci je zázvor, bazalka, chilli, pažitka, máta, petržel nebo kopr.
Semena
Sušená a rozemletá se používají do některých kořenících směsí. Jsou vhodná pro dochucení zeleninových pokrmů, do polévek, ale i do pokrmů sladkých, především dortů s ovocem (jablka, hrušky). Skvěle dochutí i marmeládu. Lze je použít při nakládání zeleniny.
Lze je kombinovat s chilli, pepřem, novým kořením, skořicí, hřebíčkem, fenyklem, česnekem, zázvorem, muškátovým oříškem i květem.
Kořen
Rostlinka má úzký a dlouhý kořen, který můžeme použít podobně jako zázvor. Pokud chystáme vývar, můžeme do něj přidat kořen koriandru. Může být součástí dušených nebo zapékaných zeleninových pokrmů.
Batátové hranolky s koriandrem
Suroviny pro přípravu:
- 2 kusy batátu
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička hrubozrnné soli
- 2 lžíce olivového oleje
- koriandr
Postup přípravy:
Předehřejeme si troubu. Batáty zbavíme slupky a nakrájíme je na hranolky. V misce smícháme olej, koření a sůl. Hranolky rozprostřeme na plech a potřeme je rovnoměrně připravenou směsí. Pečeme asi 20 minut. Před podáváním dozdobíme čerstvým koriandrem.
Humus s koriandrem
Suroviny pro přípravu:
- 1/2 zelené cukety
- 1 polévková lžíce sezamové pasty TAHINI
- šťáva z 1 citronu
- 2 hrnky vařené cizrny
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 hrstka čerstvých listů koriandru
Postup přípravy:
Všechny ingredience rozmixujeme na jemnou pastu.
Vietnamská polévka s hovězím masem
Suroviny pro přípravu:
- 1,5 litru vývaru
- 300 g hovězí svíčkové
- 200 g rýžových nudlí
- svazek koriandru
- 2 chilli papričky čerstvé
- 1 jarní cibulka
- citron
Postup přípravy:
Nudle uvaříme podle návodu, maso uvaříme do měkka a pokrájíme na velmi tenké plátky. Do misek rozdělíme uvařené nudle, na ně poklademe plátky masa, posypeme jarní cibulkou a nasekaným koriandrem, pokapeme citronovou šťávou, přidáme nakrájené chilli papričky, vše zalijeme horkým vývarem a ihned podáváme.
Asijská koriandrová polévka
Suroviny pro přípravu:
- 1 plechovka kokosového mléka
- 8 menších rajčat
- 2 jablka
- 1-2 chilli papričky
- 4 stroužky česneku
- 1 svazek koriandru
- kousek zázvoru
- 6 lžic tamari
- 2 hrsti listů baby špenátu
- šťáva z 1 citronu
- sůl dle chuti
- voda
Postup přípravy:
Všechny přísady rozmixujeme na jemno a polévku necháme před podáváním vychladnout.
Dušená dýně s koriandrem
Suroviny pro přípravu:
- 1 menší dýně Hokkaido
- 2 lžíce Ghí nebo másla
- mořská sůl dle chuti
- med či javorový sirup
- 1-2 lžíce koriandru
Postup přípravy:
Dýni řádně omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme dýni a krátce orestujeme. Osolíme, přidáme med či javorový sirup, trochu vody, zakryjeme a dusíme několik minut. Před podáváním vmícháme čerstvý koriandr.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos