Zatímco občasná konzumace brambor je zdravá, jíst brambory den co den se nevyplácí. Lidé je navíc bez rozmyslu jí až čtyřikrát týdně a vůbec si nejsou vědomi toho, že by něco dělali špatně. Ve velkém množství jsou nebezpečné v jakékoliv formě, hlavně pečené, smažené jako hranolky, ale i jako bramborové pyré. Proč? Přispívají k řadě onemocnění, např. mrtvici a infarktu.
Jedna ze studií zaměřená na brambory zjistila, že brambory jsou hlavním zdrojem vysokého krevního tlaku, tedy hypertenze. Výzkumníci uvádějí, že lidé s vyšším příjmem smažených, pečených i vařených brambor jsou častěji vystavováni riziku hypertenze. Brambory bychom neměli konzumovat tak často, raději talíř doplnit zeleninou bez škrobů. U smažených chipsů se týká vysoký krevní tlak i kvůli obsažené soli.
Všichni jsme si tak nějak mysleli, že jsou brambory zdravé, protože obsahují vlákninu. Problém v nich však spočívá malinko jinde – je to jejich vysoký glykemický index, kterým jsou zatížené zvláště vařené brambory. Postprandiální hypertenze je dána vysokými glykemickými hodnotami, což je zase dáváno do souvislostí s endoteliální dysfunkcí cév, oxidačním stresem a zánětem (predispozice pro rozvoj hypertenze).
Než vědci došli k takovému závěru, testovali svá tvrzení na více, než na 187 000 mužích a žen ve třech rozsáhlých studií v USA. Porovnávali zdraví těch, kteří konzumovali brambory 4x týdně a vícekrát, s těmi, kteří si je dopřáli jen jednou za měsíc. Ve všech třech studiích se jejich teze potvrdily. Vyšší riziko hypertenze tu skutečně hrozí u konzumentů brambor. Zjistili, že pokud se brambory nahradí zeleninou, která neobsahuje škrob, snižuje se onemocnění srdce až o 7%.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.