HubnutíJídlo a receptyZdraví

Kedlubna – obyčejná zelenina s neobyčejnými přínosy pro naše zdraví

Kedlubnu si sice vypěstujeme na každé zahrádce nebo ve skleníku, věděli jste však, že její domovinou je oblast v okolí Středozemního moře?

Obsah tělu prospěšných látek

Kedlubna obsahuje vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou), vitamíny (některé ze skupiny B, provitamín A, C, E a K) a minerály (draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, sodík, měď, jód, mangan, selen, sloučeniny síry). Vzhledem k tomu, že má nízkou kalorickou hodnotu, je vhodnou volbou pro redukční dietu.

S konzumací kedlubny by měli být opatrní ti, kdo mají obtíže s trávicí soustavou, především trpí-li na záněty trávicího traktu (žaludeční sliznice a dvanáctník). Kedlubna totiž obsahuje éterické oleje, které dráždí.

Zdravotní přínosy kedlubny

Jak již bylo řečeno výše, kedlubna má nízký obsah kalorií, je tedy vhodnou volbou pro redukční dietu. Také neobsahuje žádný cholesterol a vítaný je obsah vlákniny, ten pozitivně působí na trávení a navozuje pocit sytosti. Díky obsahu draslíku pozitivně ovlivňuje krevní tlak. Sodík v ní obsažený pomáhá udržet pohyb tekutin v buňkách, tím odlehčí srdci a sníží napětí v tepnách a cévách. Nezanedbatelný není ani pozitivní vliv na metabolismus. Díky obsahu vitamínu B podporuje jeho optimální úroveň. Jak stárneme, slábnou nám naše kosti. Kedlubna obsahuje nejen vápník, ale také železo a mangan. Tyto minerály pomáhají naše kosti udržovat silné a zdravé. Díky obsahu vlákniny podporuje zdraví trávicího traktu. Obsah železa pomáhá udržet správnou hladinu červených krvinek v těle, je to tedy dokonalá prevence proti anémii. Obsahuje vitamín A a karoteny, které pozitivně ovlivňují zrak. Také snižují riziko výskytu makulární degenerace. Vítané jsou také její účinky odvodňující.

Kedlubna v jídelníčku

Kedlubnu do svého jídelníčku zařadíme velmi snadno. Můžeme ji konzumovat syrovou, připravit si z ní chutný salát, přidat ji do zeleninové směsi. Kedlubnu lze také využít pro přípravu kedlubnového zelí. Kedlubna se dá dusit, zapékat nebo vařit. Můžeme ji přidat, jemně nastrouhanou, do tvarohové pomazánky.

Jak kedlubny pěstovat?

V nabídce nalezneme rané, letní i pozdní odrůdy, takže si můžeme benefitů, které kedlubna nabízí, užívat během celého roku. Kedlubnu můžeme vypěstovat ze semínek, nebo si pořídit již předpěstované sazeničky. Rostlinky vyžadují vlhčí půdu a je potřeba je pravidelně zalévat, jinak bulva zdřevnatí. Sklízíme mladé kedlubny, dřevnaté nemají již tak lahodnou chuť a nejsou šťavnaté. Pokud ji budeme uchovávat v suchu a chladnu, vydrží čerstvá dlouhou dobu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button