Zdraví

Jaké jsou nejlepší přírodní zdroje probiotik?

Co jsou probiotika, k čemu slouží a v jakých produktech je můžete najít?

Probiotika a antibiotika

Slovo probiotika pochází z řečtiny. Vzniklo ze slov pro biotic, která doslova znamenají pro život. Pokud jste někdy užívali antibiotika, víte, že probiotika a antibiotika se doplňují. Zatímco antibiotika tlumí růst a množení mikroorganismů, probiotika jsou živé mikroorganismy, které naše tělo brání před nemocemi.

Proč konzumovat probiotika

Aby vaše tělo fungovalo tak, jak má, nesmíte vynechávat probiotika. Díky tomu, že vaše strava bude bohatá z pohledu obsahu probiotik, udržíte svou střevní mikroflóru v rovnováze a tím pádem posílíte i svou imunitu. Zdravá střevní mikroflóra má ohromný vliv i na řadu dalších procesů ve vašem těle. Když vše bude fungovat správně, přispěje to k udržení zdravé hladiny cholesterolu, správnému trávení a také vylučování. V jakých produktech probiotika najdete?

Kysané zelí

V tradiční české kuchyni má kysané zelí významnou roli. Najdeme ho v oblíbeném knedlo-vepřo-zelo, patří do segedínského guláše, zelňačky a zelných placek. V kysaném zelí se skrývá mnoho zdraví prospěšných látek. Až si příště budete pochutnávat na jeho kyselé chuti, jistě vás potěšíte, že do svého těla také dostanete důležité antioxidanty, vlákninu, vitamíny a minerály. V neposlední řadě samozřejmě i cenná probiotika, která se postarají o správné fungování vašich střev.

Kefír

Máte rádi typickou chuť fermentovaného mléčného nápoje? Kefír je dalším skvělým zdrojem probiotik a jeho název je pravděpodobně odvozen z turečtiny a znamená dobrý pocit po jídle. Tento mléčný nápoj je pomocníkem při zažívacích potížích, posiluje vaši obranyschopnost a jeho konzumací posílíte také své kosti. Z pohledu probiotik je kefír mnohem lepším a spolehlivějším zdrojem než obyčejný jogurt.

Jogurt

Když už jsme zmínili jogurt, pojďme se na něj podívat zblízka. O jogurtu se mluví jako o oblíbeném a bohatém zdroji probiotik. Vyrábí se totiž z mléka, jež je fermentované probiotiky. Díky tomu se v jogurtu nacházejí laktobacily a také bifidobakterie, které pomáhají s podporou trávení. Ovšem zdrojem probiotik jsou pouze jogurty s obsahem živých kultur. Proto je dobré vždy pečlivě zkoumat etikety. Co dalšího vám kvalitní jogurt nabídne?

  • Zlepší zdraví kostí
  • je prospěšný pro srdce
  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva

Při výběru jogurtu se zaměřte také na to, aby neobsahoval příliš velké množství přidaného cukru.

Kimchi

Na našem seznamu přírodních probiotik nesmí scházet ani kimchi. Korejská fermentovaná zelenina si vás získá svou pikantní chutí. Hlavní složkou kimchi je zelí, ale pokud si ho budete chtít vyrobit doma, můžete si do něj přidat téměř jakoukoliv zeleninu, například mrkev, jarní cibulku a ředkev. Aby kimchi získalo onu typickou kyselou a pikantní chuť, přidává se do něj také česnek, vločky z červených chilli papriček, sůl, rybí omáčka, zázvor a cukr. Kromě bohatého obsahu probiotik obsahuje kimchi také důležité vitamíny, minerály a antioxidanty.

Tempeh

Fermentované sójové boby zvané tempeh pocházejí z Indonésie, ale postupně se rozšířili do celého světa. Tempeh má tvar pevné placky a využívá se jako náhražka masa, neboť obsahuje skutečně mnoho bílkovin. Jestli jste tuto indonéskou sójovou placku nikdy nejedli, její chuť se dá přirovnat k ořechové, zemité až houbové. Vliv na výslednou chuť má samozřejmě i způsob přípravy.

Sýry s probiotickými bakteriemi

Také milovníci sýrů si přijdou na své, protože probiotika mohou získat ze svých oblíbených druhů, které jsou obohacené o probiotické bakterie. Jak spolehlivě poznáte, že sýr obsahuje probiotika? Na etiketě hledejte zmínku o obsahu živých kultur. Mezi sýry s obsahem probiotik řadíme například goudu, mozzarellu, parmezán, čedar a cottage. Dále jsou sýry také skvělým zdrojem bílkovin, vápníku, jódu, hořčíku, draslíku a přispívají ke snížení rizika výskytu osteoporózy.

Nakládané okurky

Připravujete si doma nakládané okurky? Také ty jsou skvělým zdrojem probiotik. Ovšem pouze ty, jež se nakládají do roztoku soli a vody. Nakládačky v octu se bohužel mezi zdroje probiotik nepočítají. Nicméně okurky naložené v soli a vodě jsou nízkokalorické, podporují trávení a zároveň jsou skvělým zdrojem vitamínu K.

Kombucha

V obchodech snadno seženete také nápoj zvaný kombucha. Jedná se o fermentovaný čajový nápoj, jenž je ohromně populární zejména v Asii. Ve spojitosti s tím nápojem je nutné provést ještě řadu studií, ale ty dosavadní naznačují, že může mít pozitivní vliv na snížení hladiny cukru v krvi a také snižovat riziko výskytu rakoviny.

Miso

Další skvělý zdroj probiotik rovněž pochází z Asie. Jedná se o fermentovanou sójovou pastu známou jako miso. Nejčastěji se používá k výrobě stejnojmenné polévky, jež si obyvatelé Japonska rádi dopřávají zejména k snídani. Chuť misa je slaná, ovšem barva se může lišit. Existuje bílé, hnědé, červené i žluté miso. V misu se skrývají nejen probiotika, ale také bílkoviny, vlákniny, vitamíny a minerály. Výzkumy naznačují, že miso pomáhá bojovat s vysokým cholesterolem, obezitou, vysokým krevním tlakem a také snižuje riziko výskytu rakoviny.

Když do svého jídelníčku zařadíte přírodní zdroje probiotik, pomůžete svému trávení a také podpoříte svou imunitu. Protože nabídka potravin, jež probiotika obsahují, je velmi pestrá, jistě si najdete takové, které vám budou chutnat. Vyzkoušíte kimchi, miso či tempeh nebo zůstanete věrni jogurtu s živými kulturami a kysanému zelí?

Zdroj textu: www.healthline.com, www.wikipedia.org

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button