Zdravá a vyvážená strava představuje důležitý faktor, který má vliv na dobré zdraví a může nám pomoci cítit se lépe. Vyvážená strava zahrnuje konzumaci široké škály potravin v tom správném poměru a ve správném množství. Jen tak si udržíme zdraví a dobrou tělesnou hmotnost.
Skupiny potravin v jídelníčku
- Každý den bychom měli zařadit do jídelníčku 5 porcí různého ovoce a zeleniny.
- Základ stravy by měla obsahovat jídla se škrobovými potravinami, s vyšším obsahem vlákniny.
- V každodenním jídelníčku by měly mít své stálé místo mléčné produkty.
- Důležitou součást představují bílkoviny. Ty nalezneme nejen v mase, ale také v luštěninách nebo vejcích.
- Svoje místo by měly mít i nenasycené oleje.
Ovoce a zelenina
Jsou dokonalými zdroji vitamínů a minerálů. Měly by tvořit alespoň 1/3 jídla, které denně zkonzumujeme. Ideální je, rozdělíme-li si množství na 5 porcí. Pravidelná konzumace doporučeného množství ovoce a zeleniny eliminuje riziko vzniku srdečních obtíží, mrtvice a některých druhů rakoviny.
- Jak zařadit ovoce a zeleninu do jídelníčku?
Kromě čerstvých druhů lze použít i zeleninu zmraženou nebo konzervované druhy. Jako zdravou svačinku můžeme použít ovoce sušené. To lze přidat i do ranních cereálií. Dobrou alternativu představují také ovocné a zeleninové smoothie nebo pyré. Čerstvé nebo sušené ovoce můžeme přidat i do jogurtu.
Škrobové potraviny
Strava by měla být založená na těchto potravinách. Ideální jsou celozrnné druhy.
Mléko a mléčné produkty
Jsou nejen zdrojem vápníku, ale také bílkovin. Vybíráme takové produkty, které budou mít nižší obsah cukrů a tuků.
Bílkoviny
Konzumujeme-li maso, vybíráme libové druhy, bez kůže. Omezíme tak konzumaci tuků. Vybíráme maso nezpracované. Tučné ryby poskytují omega-3 mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje. Ideální je konzumace alespoň dvou porcí ryb týdně. Nízký obsah tuků mají i luštěniny.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.