Střevní flóru – mikrobiom, mikroflóru tvoří svět mikroorganismů, které se nacházejí v gastrointestinálním traktu. Zdravá střevní flóra podporuje naše zdraví několika způsoby – podporuje dobré trávení, bojuje proti škodlivým bakteriím a pomáhá absorbovat živiny. Negativní vliv na zdraví střevních bakterií má hned několik faktorů – antibiotická léčba, nevhodný způsob stravování, dysfunkce peristaltiky a stres.
Střevní bakterie a strava
Některé faktory ovlivnit nemůžete, některé ano. Mezi ty ovlivnitelné patří i životní styl a strava. Co se stravy týká, z té je potřeba vyloučit některé nevhodné části a naopak zařadit potraviny pro střeva prospěšné.
- Omezení cukrů a rafinovaných sacharidů
Tyto části stravy interagují se střevními bakteriemi v procesu fermentace a mohou přispívat k nadměrným příznakům plynatosti a nadýmání.
- Konzumujte prebiotika
Kromě jiného podporují růst prospěšné střevní flóry. Nacházejí se především v zelenině a ovoci s vysokým obsahem vlákniny. Zvláště šetrné jsou ty, které obsahují inulin. Mezi takové patří artyčoky, chřest, banány, borůvky, čekanka, česnek, pórek, cibule nebo žito.
- Zařaďte do jídelníčku více fermentovaných potravin
Fermentované potraviny obsahují živé kultury prospěšných kmenů bakterií. Patří mezi ně kefír, kimchi, kombucha, kysané zelí (ne konzervované) nebo jogurty.
Kimchi je korejské národní jídlo. Jedná se o jakýsi druh salátu, jehož základ tvoří fermentované druhy zeleniny. Základní verze se připravuje z pekingského zelí, bílé ředkve daikon, jarní cibulky. Do této zeleninové směsi se přidá sůl a kořenící pasta. Ta se vyrábí ze směsi vločkových chilli papriček, rozetřeného česneku, nastrouhaného čerstvého zázvoru a rybí omáčky.
Kombucha je druh fermentovaného nápoje pro jehož přípravu se používají černý nebo zelený čaj a symbiotické bakterie a kvasinky.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.