Jídlo a receptyZdraví

Jak si sestavit zdravý talíř?

Zdravá a vyvážení strava je základem pro správné fungování našeho organismu. Jak si však sestavit zdravý talíř, který bude obsahovat vše potřebné a jednotlivé potraviny nebudou našemu tělo škodit? Podívejte se na některé tipy.

1. Více potravin rostlinného původu

Strava s vyšším obsahem rostlinných potravin nepodporuje nadměrné přibývání na váze a navíc podpoří naši imunitu.

Tipy pro zvýšení příjmu rostlinných potraviny

  • Ujistěte se, že polovina potravin na vašem talíři se řadí do skupiny neškrobové zeleniny. Může to být lilek, mrkev, okurka, rajče nebo tuřín. Samozřejmě i jejich směs.
  • Vyměňte maso za luštěniny, ořechy nebo semínka. Jsou také zdrojem potřebných bílkovin.
  • Rozšiřte svůj jídelníček o hlízy.
  • Na každém talíři by měly být alespoň dva druhy různě barevné rostlinné potraviny.

2. Více celých zrn

Celá zrna mají pozitivní vliv na regulací naší hmotnosti, zdraví střev a fungují jako prevence proti celé řadě zdravotních obtíží. Patří mezi ně srdeční choroby a dokonce i některé druhy rakoviny (tlusté střevo, slinivka nebo žaludek). Mezi celozrnné produkty patří celozrnná pšenice, hnědá rýže, oves, čirok nebo ječmen.

A proč právě celá zrna? Mletím se totiž ztrácí poměrně velká část vlákniny, kterou obiloviny obsahují. Ta je důležitá pro správnou funkci trávicí soustavy.

Tipy pro zvýšení příjmu celých zrn

  • Používejte celozrnnou mouku, místo klasické bílé.
  • Bílou rýži nahraďte rýží hnědou.
  • Pokud kupujete balené potraviny, volte takové, které obsahují celá zrna.

3. Náhrada soli

Nadměrný příjem soli je často spojován se zvýšeným rizikem vzniku vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, mrtvice nebo předčasným stárnutím. Sůl můžete velmi snadno nahradit některými druhy kořenící zeleniny. Jedná se o česnek, cibuli nebo celer. Také můžete používat více bylinek. Ty navíc dodají vitamíny, minerály a antioxidanty.

Tipy pro náhradu soli

  • Vyzkoušejte kořenící směsi s nízkým obsahem soli.
  • Pokud používáte bylinky, ideální volbou jsou čerstvé. Ty přidejte do pokrmu až ke konci vaření.

4. Změna metod vaření

I metody vaření ovlivňují nutriční skladbu stravy. Smažená jídla se pojí s vyšším rizikem zdravotních obtíží. Jídla připravovaná vařením v páře nebo dušením se pojí s nižším rizikem ztráty tělu potřebných živin. Patří mezi ně lutein, vitamíny a některé druhy minerálů.

Tipy pro zdravé vaření

  • Při úpravě masa před vařením odstraňte veškerý tuk. Marinujte jej v bylinkách a rostlinných olejích nebo šťávách z citrusových plodů.
  • Zeleninu raději tepelně upravujte dušením, restováním nebo blanšírováním.
  • Pokud zeleninu vaříte, použijte její vývar pod maso nebo při přípravě omáček či polévek.

5. Jednoduché výměny

Při přípravě pokrmů využívejte zdravější ingredience.

Tipy pro jednoduché a zdravé výměny

  • Pro pečení nebo smažení používejte zdravé oleje – olivový, slunečnicový nebo řepkový.
  • Plnotučné mléčné výrobky nahraďte těmi s nižším obsahem tuků.
  • Konzumujte maso bez kůže.
  • Pokud při přípravě nebo servírování pokrmů používáte majonézu, smíchejte ji s netučným jogurtem řeckého typu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button