Samozřejmě první co nás napadne je ho zavařit nebo udělat marmeládu. Na receptech mi ale vadí, že obsahují šílené množství cukru, který není zrovna zdravý.

Když jsem zjistila, že to jde i bez cukru a celkem snadno, ihned jsem se do toho pustila. A výsledek je úžasný, opravdu to funguje.

Marmeláda bez cukru

Potřebujeme:

  • Větší hrnec
  • Mixér
  • Sklenice na zavařování
  • Ovoce dle výběru
  • Špetka soli
  • 1-2 šálky rozinek

Jak zavařovat bez cukru

Ovoce omyjeme, pokud má pecky tak vypeckujeme, nakrájíme na větší kousky, přidáme špetku soli, přikryjeme pokličkou a dáme vařit bez vody asi 30-60 minut. Když ovoce začne pouštět šťávu, odkryjeme pokličku a vaříme aby se nám šťáva co nejvíce vypařila. Čím déle vaříme, tím by měla být směs sladší. Pokud se vám směs zdá stále málo sladká, i když to zní zvláštně, přidejte další špetku soli. Sůl vytáhne z ovoce jeho přirozený cukr a mělo by ještě více zesládnout. Pokud je to stále málo, můžete přidat šálek až dva rozinek (dle množství ovoce) a vařit ještě 20 minut.

Pokud se vám zdá, že je marmeláda řídká, můžete přidat trošku Agaru, nebo Xantanové gumy, (což jsou přírodní želírovací prostředky a koupíte je většinou v obchodech se zdravou výživou) a rozmixujte dohladka. Marmeláda po vychladnutí ještě zhoustne. Dejte do pečlivě vymytých sklenic vroucí vodou, okraje sklenice a víčko můžete ještě potřít slivovicí,aby jste měli jistotu, že se nezkazí.

Sklenice sterilizujte svým oblíbeným způsobem. Já dávám do trouby na vyšší plech s vodou, která dosahuje do 2/3 sklenice na 180 stupňů. Když začne bublat, tak ještě 20 minut ponechám v troubě.

Poté vyjměte skleničky, otočte dnem vzhůru a máte hotovo! Pokud chcete zavařit kompoty, dáte na dno na špičku nože sůl místo cukru, zalijete horkou vodou a zavíčkujete. Sterilizujete stejným způsobem.

Čtěte:  Citronová šťáva, pepř a sůl jsou nejen přísady pro vaření
Sdílejte