Chřest patří mezi sezónní druhy plodin a vzhledem k tomu, že nejen lahodně chutní, ale také nabízí celou řadu benefitů, rozhodně bychom si jeho konzumaci neměli nechat ujít.
Historie chřestu
Chřest pěstovali a konzumovali již staří Egypťané, o čemž svědčí i nalezené záznamy z tohoto období. Z dalším výzkumů však vyplývá, že jeho domovinou by mohly být oblasti Asie. Na našem území se začal pěstovat za Rakouska-Uherska a to v oblasti Polabí. Přestože, je to rostlina na pěstování velmi náročná, daří se mu u nás i v současné době.
Užitečné látky obsažené v chřestu
Chřest nejen lahodně chutná, ale poskytuje i celou řadu tělu užitečných látek. Patří mezi ně vitamíny (A, B, C, E), minerály (vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, železo, jód), antioxidanty, kyselina asparagová nebo esenciální oleje. Další výhodou je velmi nízký obsah cukrů a také energetická hodnota je minimální.
Pokud z něj chcete čerpat co nejvíce účinných látek, je potřeba jej upravovat tepelným způsobem po co nejkratší dobu.
Zdravotní přínosy chřestu
Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krevním oběhu, pozitivně působí na ledviny, močový měchýř a močové cesty, brání hromadění vody v těle. Pomáhá v boji proti vzniku křečových žil, umí mírnit projevy křečových žil již vytvořených. Má pozitivní vliv na plodnost a působí i jako přírodní afrodiziakum. Pokud si jej dopřejete k večeři, podpoří klidný spánek a jestliže jej budete konzumovat pravidelně, zlepšíte si soustředění.
Zelený či bílý chřest?
Zelený chřest má výraznější chuť a pokud je opravdu čerstvý, nemusíte jej ani loupat. Také ho můžeme konzumovat syrový, ideální je jako součást salátů. Co se tepelné úpravy týká, tak jej postačí 3 minuty povařit v osolené vodě, nebo malou chvilku orestovat na pánvi. Pokud milujete grilování, zkuste chřest ogrilovat.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.