Zdraví

Gastroenteritida hrozí při cestování i vám. Jak se jí co nejrychleji zbavit?

Onemocnění s tímto dlouhým názvem bývá sice spojováno s průjmem a podrážděným žaludkem na hlavně na cestách, ovšem postihuje lidi i doma. Zpravidla to bývá v důsledku neopatrnosti a špatné hygieny.

Hlavními příčinami bakteriální a virové gastroenteritidy bývají nedovařené jídla, hlavně drůbež, syrová vejce, korýši a měkkýši a potraviny na počátku svého rozkladu. U mléčných výrobků a plodů moře poznáte snadno počátek rozkladu podle zápachu, což u ostatních potravin vždy není.

Co je gastroenteritida

Je to zánět buněčné výstelky žaludku a střev, který je často doprovázen akutním průjmem, zvracením, žaludečními křečemi a případně mírně zvýšenou teplotou. Zánět může trvat od šesti hodin až do tří dnů. Původcem bývají toxiny produkované v jídle bakteriemi nebo virový či bakteriální střevní zánět. Otrava jídlem se projeví velmi brzy, většinou již po jedné, maximálně dvou hodinách.

Čím je způsobena

Gastroenteritida, nebo-li také střevní chřipka, se někdy přenáší také stravou, které se dotýkal infikovaný člověk. Epidemie se však nejčastěji šíří osobním stykem, kašlem nebo kýcháním.

U novorozenců krmených z láhve je výskyt gastroeneritidy častější, než u dětí kojených matkou. Nemluvňata pijící mléko z láhve, postrádají „přirozenou“ imunitu čerpanou z mateřského mléka.

Někteří lidé trpí alergickou střevní chřipkou, resp. alergií či nesnášenlivostí některých druhů jídel.

Co dělat při příznacích gastroenteritidy

Na začátku záchvatu pijte jenom tekutiny, abyste střeva ještě více nedráždili. Vhodnější než pouhá voda jsou rehydratační přípravky skládající se ze zředěných roztoků cukru a soli. Můžete si je připravit i sami tak, že smísíte stejný objem ovocné šťávy a vody nebo rozpustíte osm lžiček cukru a jednu lžičku soli v litru vody.

Bolesti zmírňuje strava složená z banánů, vařené rýže, jablek a suchých topinek. Banány jsou zdrojem draslíku, který reguluje rovnováhu tekutin v těle. Podobně jako rýže obsahují také sacharidy potřebné pro doplnění zásob energie. Jablka údajně pomáhají čistit trávicí ústrojí. Suchá topinka z bílého chleba uklidní žaludek a dodá tělu energeticky hodnotné sacharidy. Jezte malé díly těchto potravin v pravidelných intervalech a po dvou dnech k nim přidejte brambory, vařenou mrkev a vejce.

Důležité je doplňovat ve zvýšeném množství tekutiny a nahrazovat tak tělu jejich ztrátu způsobenou úpornými průjmy.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button