Fermentace patří mezi potravinářské procesy, během nichž na potraviny působí bakterie a kvasinky. Dochází během něj k rozkladu cukrů, zlepšení konzervace potravin a kromě toho se díky konzumaci takto upravených potravin zvýší i počet prospěšných bakterií v našich střevech. A zdravá střeva podpoří i celkové zdraví našeho těla.
Kefír
Patří mezi kultivované mléčné výrobky s velkým obsahem probiotik. Podporuje nejen dobré trávení, ale také zdraví střev a imunitu. Pro jeho přípravu se využívají kefírová zrna tibetské houby. Jedná se o kombinaci kvasinek a bakterií.
Tempeh
Pro jeho výrobu se využívají fermentované sojové boby, které se lisují. Často bývá používán jako náhražka za maso. Obsahuje totiž velké množství bílkovin. Lze jej upravovat různými způsoby. Mezi nejčastější paří zapékání, restování nebo dušení.
Kromě toho, že má pozitivní vliv na naši trávicí soustavu, pozitivně působí i na kardiovaskulární systém a podporuje zdraví srdce.
Kombucha
Jedná se o nápoj, jež se vyrábí fermenatcí černého nebo zeleného čaje za působení symbiotické kolonie bakterií a kvasinek z mateřské houby.
Kysané zelí
Vyrábí se z čerstvého zelí, které se nechá projít fermentací pomocí bakterií mléčného kvašení. Kromě toho, že má pozitivní vliv na naše zažívání a střeva, obsahuje jen malé množství kalorií, vlákninu, vitamíny (C a K), minerály a antioxidanty. Pokud chceme využít co nejvíce zdravotní výhody, které zelí nabízí, je potřeba volit takové, které nebylo pasterizované.
Kimchi
Jedná se o oblíbenou korejskou přílohu, pro jejíž přípravu se nejčastěji využívá fermentované zelí. Ale může to být i jiný druh zeleniny. Kromě pozitivního účinku na trávení pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Probiotické jogurty
Vznikají pomocí bakterií mléčného kvašení. Obsahují celou řadu tělu prospěšných živin, minerálů (vápník, draslík, fosfor) a vitamínů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.