Jídlo a recepty

Domácí želatinové bonbony z ovoce a zeleniny

Gumové medvídky milují nejen děti ale i dospělí. Na rozdíl od těch kupovaných budou ty doma připravené bez konzervantů a barviv, které našemu tělu neprospívají. Příprava není nijak složitá a můžete do ní zapojit i děti.

Ovoce a zelenina jako základ

Pro výrobu domácích želatinových bonbonů je potřeba 1,5 šálku ovocné či zeleninové šťávy. Pokud máte nějaké vlastní oblíbené kombinace, můžete je využít. Dále si připravte práškovou želatinu nebo agar, celkem 4 lžíce, na oslazení med nebo stévii dle chuti a můžete přidat půl lžičky vanilkového aroma. Chcete-li mít bonbony opravdu zdravé, můžete do směsi přimíchat vitamín C nebo hořčík v prášku.

Jak dodat bonbonům barvu?

Co by to bylo z bonbony bez barev. Velmi snadno se však obejdete bez těch průmyslových, pomůže vám ovoce či zelenina.

Červenou barvu dodají jahody, mrkev a červená řepa se šťávou z citronu. Oranžovou barvu získáte z mrkve, pomeranče, zázvoru a manga. Žlutou barvu vytvoří směs papriky, jablka a kousku řepy. Fialově zbarvené bonbony vytvoří šťáva z ostružin, borůvek, jablek, červeného zelí a červené řepy. Pokud chcete bonbony zelené barvy, použijte kapustu, kiwi, zelené jablko, hroznové víno a okurku.

Postup výroby

Připravené směsi šťáv nalijeme do kastrolu, přisypeme želatinu nebo agar, vyčkáme, až se vsákne do směsi a teprve poté promícháme. Směs pomalu zahříváme, pozor, aby se nezačala vařit, varem zničíme vitamíny, které ovoce či zelenina nabízejí. Jakmile se želatina nebo agar rozpustí, zmenšíme plamen a přidáme ostatní ingredience a vše řádně promícháme. Vzniklou směs nalijeme do formiček na led a necháme vychladnout. Následně z forem vyklepneme, nakrájíme na menší kousky a uložíme do vzduchotěsné nádoby. Bonbony vydrží, pokud je dříve nesníte, po dobu nejdéle tří týdnů.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button