Proteiny, či bílkoviny společně s tuky, sacharidy, vitamíny, stopovými prvky, minerály a vodou se řadí mezi látky, které tvoří základní stavební hmotu našeho organismu. Proteiny vytvářejí základ pro růst svalové hmoty a mají pozitivní vliv na fungování buněčného metabolismu. Tělu je velmi snadno dodáme pomocí vhodné stravy.
Řeřicha
Tato malá rostlinka je velkým zdrojem rostlinných proteinů. Kromě nich dodá našemu tělu i další prospěšné látky. Patří mezi ně minerály (železo, vápník, zinek, draslík) a vitamíny (A, některé ze skupiny B, C, D, E, K). Zapomínat nesmíme ani na vlákninu, která podpoří správnou činnost trávicí soustavy. Díky svému složení podporuje růst a regeneraci buněk, antioxidanty v ní obsažené pomáhají v boji proti předčasnému stárnutí. Také má pozitivní vliv na nervový systém.
Quinoa
Tato superpotravina si nachází stále více příznivců. Je bezlepková a díky svému obsahu tělu prospěšných a výživných látek může být dokonalou náhradou rýže. Kromě rostlinných proteinů obsahuje bioflavonoidy, vitamíny řady B, E, kyselinu listovou, minerály a stopové prvky (mangan, železo, měď, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor), saponiny nebo esenciální aminokyseliny. A to je jen malý výčet. Kromě podpory růstu svalové hmoty má také účinky protizánětlivé a protivirové, je dokonalým zdrojem zdravých tuků (především omega3 kyseliny) a pozitivně působí i na naši náladu.
Brokolice
Brokolice nepatří mezi oblíbené druhy zeleniny, přesto našemu tělu nabízí nejen velké množství proteinů, ale také vlákninu, vitamíny, minerály a stopové prvky, antioxidanty nebo třeba fytoestrogen, který má pozitivní vliv na mozkové kognitivní funkce. Mimo to dokonale zasytí, obsahuje pouze malé množství cukrů a tuků, podporuje detoxikaci těla a pomáhá v boji proti zánětům. Lze ji použít jako přílohu, hlavní chod, do salátů nebo smoothie.
Listová zelenina
V tomto případě se jedná především o špenát, že obsahuje velké množství bílkovin, to ví i Pepek námořník. Kromě toho v něm nalezneme betakaroten, některé druhy vitamínů a minerálů. Je to přirozený zdroj chlorofylu a kyseliny listové. Lze jej připravit jako přílohu, může se stát součástí salátů nebo zeleninových smoothie.
Avokádo
Kromě kvalitních bílkovin poskytuje avokádo také antioxidanty a zdravé nenasycené tuky. Lze jej využít různými způsoby, takže jeho zařazení do jídelníčku bude velmi snadné.
Luštěniny
Nejčastěji se na talíři objevuje čočka nebo fazole. Zkuste také třeba sóju.
- Čočka
Obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny a kromě toho má nízký obsah kalorií.
- Fazole
Výborně zasytí a pokud při jejich přípravě použijete vhodné druhy kožení (pepř, chilli nebo kurkuma), získají i lahodnou chuť.
- Sójové boby
Tato luštěnina je dokonalým zdrojem přírodních proteinů. Našemu tělu však nabízí i další užitečné látky. Patří mezi ně vláknina, minerály nebo vitamíny.
Mléčné produkty
Kromě mléka nalezneme vyšší obsah proteinů v jogurtech řeckého typu, sýru typu cottage nebo švýcarském. Pokud patříte mezi ty, jejichž tělo nesnáší laktózu, můžete vyzkoušet mléko sojové.
Ořechová směs
Kromě toho, že získáte skvělou svačinku s obsahem zdravých tuků dodáte tělu i potřebné proteiny. Zaměřte se na ořechy lískové, kešu nebo mandle.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.