Cukry jsou součástí naší stravy a pro naše tělo jsou, v přiměřeném množství a vhodné kvalitě, přínosem. Tělo je využívá jako jeden ze zdrojů energie. Konzumace nadměrného množství cukrů po delší období však způsobuje celou řadu zdravotních komplikací. Nízká hladina cukru v krvi naopak může být příčinou únavy.
Existují dva druhy cukrů – jednoduché a složité. Jednoduché (rafinované) cukry tělo tráví a vstřebává rychleji. To způsobuje vyšší nárůst hladiny glukózy v krvi. Do hlavních zdrojů jednoduchých cukrů se řadí potraviny obsahující bílou mouku nebo klasický cukr. Složité (komplexní) cukry jsou tráveny delší dobu. Kromě toho obsahují vlákninu a díky těmto faktům podporují pocit sytosti. Mezi potraviny, které obsahují tyto druhy cukrů, patří ovoce, zelenina, luštěniny nebo celozrnné produkty. Mezi alternativy klasického cukru se řadí med, stévie, melasa, různé druhy přírodních sirupů (čekankový, rýžový nebo javorový) nebo xylitol.
Můžeme pomoci s regulací hladiny cukru v krvi?
Samozřejmě, že ano. Pokud chceme omezit příjem rafinovaného cukru, nejen, že jej nahradíme alternativními sladidly, ale také je potřeba kontrolovat produktové štítky na výrobcích. Také můžeme některé klasické produkty nahradit zdravějšími alternativami – kečup za domácí rajčatové pyré, müsli tyčinky za hrst oříšků, mléčnou čokoládu za kvalitní čokoládu hořkou. Také kvalitní spánek je pro regulaci cukrů velmi důležitý.
Potraviny a doplňky stravy vhodné pro regulaci hladiny cukru v krvi
Většina z nich je snadno dostupná nebo je dokonce máme doma. Jedná se třeba o cejlonskou skořici, která zvyšuje aktivitu inzulínu a pomáhá zlepšovat transport glukózy. Další možností je organický jablečný ocet, který pomáhá zlepšovat vstřebávání cukrů v těle. Při kontrole hladiny cukru v krvi pomáhá chrom. Ten se nachází v některých druzích zeleniny – brokolice, zelí, bok choi. Do jídelníčku bychom měli také zařadit celozrnné produkty, které obsahují, kromě jiného, vlákninu. Ta podporuje regulaci krevního cukru, zvyšuje pocit sytosti a stabilizuje vstřebávání cukrů. Oves a ječmen také obsahují chrom. Velkou roli hrají také proteiny. Ty zasytí a navíc zpomalují vstřebávání cukrů. Tento fakt pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.