Jídlo a receptyZdraví

Chybí vašemu tělu hořčík? Pak zařaďte do jídelníčku tyto potraviny

Hořčík je důležitý pro každou buňku v našem těle. Má podíl na enzymatických reakcích, které podporují produkci energie v těle. Také jej potřebují svaly pro kontrakce a přenos nervových vzruchů. Nalezneme jej též v kostech a zubech. Pomáhá bojovat proti únavě a vyčerpání, podporuje správnou činnost nervové soustavy, je potřebný při energetickém metabolismu, podporuje správnou elektrolytickou rovnováhu. Větší potřebu má organismus v případě, kdy konzumujeme vyšší množství živočišných tuků, bílkovin, sladkého nebo produktů vyrobených z bílé mouky. Tělo jej potřebuje při sportovních a dalších fyzických aktivitách, v období stresu nebo pokud se pohybujeme ve znečištěném prostředí.

Které potraviny zařadit do jídelníčku?

  1. Para ořechy

Kromě hořčíku obsahují také selen a antioxidanty. Mají však vyšší obsah kalorií, je třeba jich tedy konzumovat pouze malé množství. Můžeme je přidat rozdrcené do ovocného nebo zeleninového salátu, snídaňových cereálií nebo kaší nebo jimi doplnit třeba jogurt.

  1. Mandle

Samozřejmě jsou myšleny mandle v přírodním stavu, nikoli solené a pražené. Opět je můžeme přidat do snídaňových cereálií nebo třeba do svého oblíbeného smoothie.

  1. Kešu ořechy

Kromě hořčíku obsahují také železo, kyselinu listovou, vlákninu a vitamín K.

ořechy na tácku

  1. Vlašské ořechy

Obsahují nejen hořčík, ale také sloučeniny, které jsou prospěšné pro náš mozek.

  1. Dýňová semínka

Mimo to, že jsou bohatým zdrojem hořčíku, obsahují také bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny a antioxidanty. Všechny tyto tělu prospěšné látky nabízejí ochranu proti zánětlivým stavům mezi něž patří například artritida.

  1. Quinoa

Kromě hořčíku obsahuje bílkoviny, vlákninu nebo železo. Lze ji upravovat jako přílohu nebo hlavní chod, na sladký nebo slaný způsob.

  1. Ovoce

Mezi ovocné druhy s vyšším obsahem hořčíku patří třešně, broskve, meruňky, banány nebo ostružiny.

  1. Zelenina

Také zelenina obsahuje hořčík. Do jídelníčku bychom měli zařadit špenát, brokolici, červenou řepu, artyčoky, mangold nebo papriky.

  1. Obiloviny

Do obilovin s vyšším obsahem hořčíku patří divoká rýže, pohanka, kukuřice, fazole nebo sójové boby.

Všechny výš jmenované potraviny jsou snadno dostupné a do jídelníčku je zařadíme velmi snadno.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button