Zdraví

Chia semínka – zázračná potravina pro naše zdraví

Tento zázrak je skutečnou superpotravinou, jejíž mimořádné účinky znali již staří Aztékové. Chia semínka totiž dodávají tělu energii, takže pouhá hrst semínek ve vás vyvolá pocit, že byste mohli běžet celý den.

Proto nechyběly ve výbavě aztéckých bojovníků a indiánů při jejich výpravách do hor. Kromě mimořádné výživové hodnoty mají také schopnost držet dlouho vodu. Semínka se jedla kvůli získání síly a vytrvalosti, ale také se používala k lékařským účelům.

Obsah

Především jsou bohatým zdrojem chia-oleje, ve kterém je vysoký podíl vzácných rostlinných mastných kyselin omega-3. Ty chrání především endotel, důležitou výstelku cévních stěn, jež se podílí na mnoha fyziologických funkcích, jako je regulace krevního tlaku a metabolismu mezi cévními stěnami a tkáněmi. Také udržují tekutost krve, aktivují její srážlivost, nebo ji zabraňuje.

Dále semínka obsahují cenné bílkoviny, antioxidanty a z vitamínů především A, B2 a B3. Z minerálů je zastoupen hlavně vápník, fosfor, draslík, zinek a měď. Chia semínka jsou rovněž bohatá na vlákniny a obsahují jen velmi málo uhlohydrátů.

Účinky

Konzumací chia semínek můžeme předcházet kardiovaskulárním problémům. Účinně také pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a pozitivně působí na činnost mozku. Semínka také ředí krev, aniž by ovšem ovlivnily její srážlivost. Dokonce se v poslední době přišlo na to, že mohou být zdravou alternativou za stimulanty, kterými jsou tradičně káva, energetické nápoje nebo snad i kokain.

Jelikož chia semínka mohou vstřebávat více vody, než je jejich váha, přispívají k vyrovnání vodního režimu a množství elektrolytu v těle.

Použití

Chia semínka jsou vhodná pro aktivní sportovce i pro běžné lidi, jelikož dodávají tělu energii. Mohou být ideální složkou jídelníčku pro každého, kdo se aktivně hýbe. Dodávají tělu spotřebované živiny, jsou lehce stravitelné a lze je použít do nejrůznějších jídel. Mohou se konzumovat samotná nebo je přidávat do polévek, jogurtů, koktejlů, posypat jimi chléb s máslem, pomazánkou nebo je přidat do masa i jiných jídel.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button