Zdraví

Chemicky ošetřené ovoce je větší a obvykle zklame chutí: Zjistěte, jakým jedům se vyhnout

Růstové chemické látky podporují velikost ovoce, načež se toto ovoce stává na oko lákavější. Každý si raději koupí větší meloun, ale víte o tom, že právě ten větší je rizikovější?

Je to rychlostí dozrávání a potřebného růstu za krátkou dobu. Látka, která toto vše způsobuje, se jmenuje forchlorfenuron.

Víte, co je forchlorfenuron zač? Dle US EPA (Environmental Protection Agency) je to cytokin, který zvyšuje velikost a hmotnost ovoce. Výskyt této látky byl zaznamenán až u 115 akrů pole s melouny v provincii Jiangsu u více, než 20 zemědělců poblíž města Danyang.

Slavný profesor Wang Liangju, z Nanjing Agricultural University, popisuje situaci v Danyang tak, že dešťová aktivita může způsobit explozi ovoce, hlavně při použití této chemické látky v pozdní sezóně, a z běžného pole se tak stane „minové“. Roli zřejmě hraje i odrůda melounů. Při použití této sloučeniny u mladičkého ovoce by neměl být zas až takový problém. Potíže nastávají při odrůdách melounů s tenkou kůrou. Podívejte se na toto video, to mluví za vše.

https://youtu.be/P_4yY-i56-I

Špatná věc je, že čínské předpisy neumožňují zakázat použití léku na kiwi a hrozny ani ve Spojených státech. Rozšiřování těchto chemických jedů a zneužívání dalších pesticidů a hnojiv vede k těmto nesrovnalostem a zdravotním nevýhodám chemicky ošetřeného ovoce.

Je to bezpečné?

Podle EPA jsou pesticidy mírně toxické pro sladkovodní ryby, ptáky a mláďata potkanů. Jak zjistit, že právě vámi vybrané ovoce neobsahuje hormony ani pesticidy?

Pracovníci pro životní prostředí oznámili, že téměř 2/3 z 3,015 vzorků obsahuje rezidua pesticidů, celkem 165 různých druhů – testováno americkým ministerstvem zemědělství z roku 2013.

Nejvyšší míra chemických látek se týká těchto plodin:

hrozny, jablka, broskve, nektarinky, brambory, malá cherry rajčátka, hrachové lusky, jahody

Menší počet reziduí pesticidů u:

manga, avokáda, sladké kukuřice, ananasu, zelí, cibule, chřestu, papáji, grapefruitu, kiwi, květáku, mraženého sladkého hrášku, sladkých brambor a lilku

ovoceMěli byste také vědět, že dobrým společným znakem toho, že ovoce nebo zelenina není chemicky ošetřena, je její výraznější chuť. Nedostatek chuti naopak svědčí pro opak. Umělé látky podporující růst ovoce a zeleniny typu forchlorfenuronu stimulují buněčné dělení. Produkt tak následně rychleji roste, ale vysává z něj jeho chuť. Bohužel tato látka není to jedinou, možná vám něco říká i oxytocin, ten se zase prosazoval v Indii. Ač úředníci tuto substanci k veřejnému prodeji zakázali, jedná se o široce dostupné hnojivo a vlastně i pesticid.

Mezi další látky, které se používají k růstu patří např. etylén. Ten může obsahovat stopy arzenu a karbidu vápenatého, což zase způsobuje celou řadu zdravotních problémů. Pokud chcete snížit expozici vůči pesticidům a chemikáliím, kupujte si biopotraviny. Tam je těchto látek nejméně, ale i tak pamatujte na důkladnou očistu každého kusu ovoce nebo zeleniny.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button