Zdraví

Burčák je nápoj nejen chutný, ale také zdraví přínosný

Tento lahodný nápoj je typický pro období, kdy se sklízejí vinné hrozny. Vyrábí se zkvašením šťávy získané z hroznů. Šťáva obsahuje, kromě jiného, cukry. Na ty působí kvasinky a dochází k proměně na alkohol a oxid uhličitý. Burčák nejen chutná, ale také nabízí tělu prospěšné látky. Vyrábí se z odkaleného moštu. Neobsahuje žádné pesticidy, ani chemické látky.

Tělu prospěšné látky

Ve správné fázi se v burčáku nachází 6% alkoholu. Také obsahuje vitamíny ( komplex B, tiamin) a kvasinky. Díky nim v burčáku najdeme také látky bílkovinného charakteru nebo kyselinu pantotenovou. Ta podporuje ochranu těla proti onemocnění sliznice nebo zažívacího traktu. V rozvoji nervových a kožních poruch brání kyselina nikotinová a nikotinamid. Zapomenout nesmíme ani na stopové prvky – železo nebo zinek. Burčák obsahuje i silný antioxidant resveratrol. Patří do skupiny rostlinných polyfenolů. Ty pomáhají zpomalovat stárnoucí procesy na buněčné úrovni a tím předcházejí civilizačním chorobám. Má příznivé účinky na srdečně- cévní soustavu. Nachází se především v červených odrůdách vína.

hrozny

Účinky na lidský organismus

Velký význam má obsah vitamínu B, který zlepšuje naše trávení, pomáhá odstraňovat únavu, má blahodárný vliv na vlasy a pokožku. Pozitivní účinky na naše srdce má tiamin. Zdraví nervového systému pozitivně ovlivňuje kyselina nikotinová a nikotinamid. Sliznici a zažívací ústrojí chrání kyselina pantotenová. Zažívací ústrojí chrání bílkoviny a kyseliny. Dostatečné množství snadno vstřebatelné energie dodají přirozené cukry. Díky jejich vyššímu obsahu není vhodný pro diabetiky. Burčák napomáhá odbourávat tuky, mezi které patří cholesterol nebo triglyceridy a které se nacházejí v cévách. Stále však musíme mít na paměti, že se jedná o alkoholický nápoj, proto jej musíme konzumovat s mírou.

Zdroj náhledových obrázků – Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button