Bazalka je rostlinka velmi aromatická a můžeme ji pěstovat jak na zahrádce, tak i za oknem v květináči. Své uplatnění nachází nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství.
Lidové léčitelství
Používá se kvetoucí nať po celou svoji sezónu. Je potřeba ji sušit ve stínu, při teplotě do 35ºC. Skladuje se v dobře uzavíratelné nádobě.
V lidovém léčitelství se používá pro přípravu čaje. Užíváme 1/2 šálku 2x denně po jídel. Čaj také můžeme používat jako kloktadlo nebo na obklady proti štípnutí hmyzem či na špatně hojící se rány.
- Nálev
1 čajovou lžičku sušené bazalky přelijeme šálkem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat.
- Odvar
2 polévkové lžíce sušené bazalky vaříme po dobu 15 minut v 1/2 litru vody, následně necháme louhovat 30 minut.
- Zklidňující směsi
Bazalku můžeme používat i pro přípravu zklidňujících čajových směsí. Pro tyto účely ji lze kombinovat s meduňkou, tymiánem, dobromyslem, fenyklem, řebříčkem nebo kozlíkem.
Využití bazalky v kuchyni
Stejně jako v lidovém léčitelství, tak i v kuchyni se bazalka jako koření používá po celá staletí. Lze ji využít pro dochucení salátů, polévek, omáček či zeleniny. Je ideální pro nakládané sýry, jako koření na maso, především hovězí, vepřové a kuřecí. Hodí se však i k rybám nebo plodům moře.
Nejtradičnější je pak v kombinaci s rajčaty a olivovým olejem.
Ideální je její použití v syrovém stavu, pokud ji chceme upravovat tepelně, nejlépe ji přidat až ke konci vaření.
- Kombinace koření
Bazalku můžeme míchat s celou řadou dalších bylinek. Patří mezi ně máta, petrželka, pažitka, koriandr, majoránka, rozmarýn, tymián, kari koření, chilli, zázvor nebo kurkuma.
- Ovocný salát
Suroviny pro přípravu:
- vodní meloun
- jahody
- borůvky
- šťáva z citronu
- hrst nasekaných bazalkových listů
- Bazalkový sorbet
Suroviny pro přípravu:
- 3 šálky jahod nebo jahodový džus
- 1/2 šálku cukru
- 1 šálek vody
- šťáva z 1 citronu
- hrst bazalkových listů
Postup přípravy:
Všechny suroviny dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Vzniklou směs nalijeme do plastové misky, kterou vložíme na dvě hodiny do mrazáku. Průběžně ji promícháváme vidličkou, aby vznikl sorbet.
- Bazalkový olej
Olej je vhodný na dochucení salátů, nebo pro přípravu pečené zeleniny.
Suroviny pro přípravu:
- šálek rostlinného oleje, nejlépe olivového
- šálek bazalkových listů
Postup přípravy:
Listy bazalky spaříme horkou vodou a následně okamžitě zchladíme ve vodě studené. Necháme okapat. Společně s olejem vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemné pyré. To přelijeme přes plátýnko, abychom jej zbavili zelených částí. Čirý olej přelijeme do skleněné nádoby a skladujeme v lednici.
- Krémové smoothie
Suroviny pro přípravu:
- 1 kiwi
- 1 banán
- 1/2 šálku šťávy z růžového grepu
- hrst čerstvých bazalkových listů
- 2-3 kostky ledu (nemusí být)
Postup přípravy:
Všechny uvedené suroviny vsypeme do mixéru na smoothie a rozmixujeme do hladka. Vlijeme do vychlazených servírovacích sklenic, ozdobíme lístky bazalky a můžeme podávat.
- Pesto
Pesto se nejčastěji používá na těstoviny, může však tvořit základ pro pizzu nebo jím lzže potřít toasty, které se následně nechají malou chvíli rozpéci v troubě. Lze jej však využít i pro dochucení zeleninových salátů.
Suroviny pro přípravu:
- 50 g lístků bazalky
- 100 ml oleje, nejlépe panenského olivového
- 6 lžic strouhaného parmazánu
- 1 stroužek strouhaného česneku
- 1 lžíce strouhaných piniových oříšků (lze nahradit vlašskými)
- sůl dle chuti
Postup přípravy:
Všechny suroviny dáme do vyšší nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem na tekutou, kompaktní směs, kterou plníme do skleněných uzavíratelných nádob a skladujeme v lednici.
- Avokádové pesto
Suroviny pro přípravu:
- 30 g loupaných mandlí
- 2-3 hrsti lístků čerstvé bazalky
- 1 zralé avokádo, oloupané, zabavené pecky
- 2 lžíce oleje – nejlépe extra panenského, avokádového či dýňového
- sůl dle chuti
- 1 menší stroužek česneku
- pepř mletý bílý
Postup přípravy:
Všechny suroviny vsypeme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Vzniklou směs vmícháme do uvařených těstovin nebo gnocchi.
Pokud přidáme lučinu, můžeme použít také jako pomazánku.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos