Jídlo a receptyZdraví

8 jednoduchých způsobů, jak udělat čínské jídlo zdravější

Mezi nejšpičkovější světové kuchyně patří zcela jistě čínská, proto není ani divu, že si získává stále větší popularitu i mimo domovský asijský kontinent. Je tedy čím dál častější, že i my Češi konzumujeme čínská jídla s velkou oblibou. Ať už je připravujete doma nebo chodíte do restaurace, existuje mnoho způsobů, jak zvýšit zdravotní faktor takto upravených potravin. S následujícími tipy už se nebudete cítit provinile po každé další „číně.“

Vynechejte omáčku

Typická hnědá nebo bílá omáčka je opravdu lahodná, ale má také vysoký obsah sodíku a obsahuje jen minimální množství živin. Proto ji občas zkuste zcela vynechat nebo si dejte jen poloviční porci. Vyhnete se tak nejen nezdravým látkám, ale také zbytečným kaloriím.

Přidejte chilli

Kořeněná jídla mají protizánětlivé účinky. Bojujete-li tedy se zánětem, je moudré vybírat z pikantnějších pokrmů. Dobrým příkladem je například Authentic Dan Dan Nudle Sauce.

Přidejte zeleninu

Lékaři doporučují konzumovat nejméně pět porcí zeleniny denně. Bohužel to dodržuje jen minimální počet lidí. Nedostatek syrové stravy může vést k mnoha zdravotním komplikacím včetně nedostatku živin. Ačkoli mnoho lidí automaticky ztotožňuje čínská jídla s masem, skutečnost je taková, že existuje mnoho zeleninových alternativ. A dokonce, i když si nechcete dát zcela vegetariánské jídlo, můžete požádat o extra porci zeleniny, a dopřát si tak zdravější kulinářský zážitek.

Nahraďte maso tofu

Dalším způsobem, jak se lépe cítit po čínské stravě, je zvolit si za zdroj bílkovin tofu. Vědci zkoumali stejnou hmotnost kuřecího masa i tofu a zjistili, že tofu je celkově zdravější varianta. Má nižší obsah kalorií a nasycených tuků, nulovou hladinu cholesterolu jako protiklad k překvapivě vysoké hladině cholesterolu v každé porci kuřecího masa. Navíc má tofu vyšší obsah vlákniny, vápníku, železa, hořčíku, zinku i kyseliny listové.

Vyhýbejte se smaženým pokrmům

Jádrem čínské kuchyně je rýže a obvykle si můžete zvolit, zda chcete rýži smaženou či dušenou. Možná vám smažená varianta přijde chutnější, ale je důležité vědět, že obsahuje mnohem více kalorií než varianta druhá. Velká porce smažené rýže obvykle obsahuje 1 719 kalorií, zatímco stejná porce rýže dušené má jen 1 317 kalorií. I ostatní přílohy či předkrmy lze objednat připravené v páře či je vynechat úplně.

Zdravé pití

Jestliže si chcete dát jiný nápoj než vodu, zvažte výběr čaje. Zelené a bílé čaje mají velmi vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají chránit naše tělo před poškozením volnými radikály. Existují důkazy, že vyšší příjem těchto látek může snížit riziko vzniku určitých typů rakoviny a také vám pomoci ke krásnější pleti. Ujistěte se, že čaj není slazený, jelikož tím potlačíte jeho léčivé účinky.

Vyhněte se sladkým omáčkám

Když už mluvíme o cukru, zejména diabetici nebo jedinci, kteří se snaží zhubnout, by se měli vyhýbat sladkým čínským omáčkám. Patří mezi ně například medová oranžová nebo sladkokyselá. Každá z nich obsahuje alespoň 7 gramů cukru na jednu porci a oranžová varianta dokonce 16 gramů. Studie prokázaly, že cukr je hlavním nepřítelem hubnutí a řízení zdraví, takže se určitě snažte jej co nejvíc omezit.

Omezte příjem sodíku

Dalším velkým nepřítelem zdraví je sodík a mnoho lidí přijímá ve stravě velký nadbytek této nezdravé látky, která může způsobit například vysoký krevní tlak či rakovinu žaludku, cévní příhodu, osteoporózu, onemocnění ledvin a selhání srdce. Bohužel drtivá většina lidí konzumuje každý den dvojnásobně vyšší množství sodíku, než je doporučováno.

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button