HubnutíZdraví

10 druhů zeleniny s nízkým obsahem sacharidů

Všichni víme, že zelenina by měla tvořit nedílnou součást našeho jídelníčku. Kromě toho, že našemu tělu dodá tolik potřebné vitamíny, minerály a další prospěšné látky, obsahuje jen velmi málo sacharidů. Je tedy ideální volbou v případě, že chceme nebo potřebujeme sacharidy v jídelníčku omezit nebo z něj vyloučit.

Zelenina s minimálním množstvím sacharidů

Pokud musíte nebo chcete omezit přísun potravin s vyšším obsahem sacharidů, můžete je nahradit některými z níže jmenovaných druhů zeleniny. Jsou téměř bez sacharidů a navíc tělu dodají vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky.

  • Špenát

Kromě nízkého obsahu sacharidů je špenát bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínů (A, C, K) a některých minerálů (hořčík, mangan).

  • Celer

Hledáte-li chutné občerstvení, připravte si svůj oblíbený dip a k němu nakrájejte na proužky řapíkatý celer. Je to bezsacharidová zelenina s obsahem některých stopových prvků (draslík) a vitamínů (K). Vyzkoušejte k němu také domácí guacamole.

  • Avokádo

Botanicky se řadí do skupiny ovoce. Jedná se o mimořádně výživový doplněk stravy, který obsahuje minimum sacharidů. Nabízí však velký obsah zdravých tuků, vitamíny (C, E) a minerály (draslík). Můžete si z něj připravit pomazánku, guacamole nebo jej přidat do zeleninových salátů.

  • Chřest

Obsahuje velké množství vitamínů (A, C, kyselina listová) a minerálů (vápník, měď). Můžete si jej připravit jako přílohu nebo hlavní chod. Je to ideální základ pro krémové omáčky připravované z kokosového mléka. Chutná skvěle připravený na grilu s olivovým olejem.

  • Květák

Má protizánětlivé účinky, obsahuje vitamíny (C, K) a je to zelenina velmi univerzální. Lze jej používat do salátů, pomazánek, polévek, jako přílohu nebo hlavní chod. Můžete jej vařit, zapékat, péci nebo smažit.

  • Cuketa

Hledáte-li univerzální druh zeleniny, který se dá grilovat, zapékat, smažit nebo dusit, pak je to právě cuketa. Lze z ní připravit i chutné hranolky nebo skvělou polévku. Kromě toho obsahuje vodu, vitamín A a mangan.

  • Brokolice

Obsahuje vitamíny (A, C, K) a mangan. Je vynikající jako příloha nebo hlavní chod upravená na páře s trochou olivového oleje nebo zapečená v troubě.

  • Růžičková kapusta

Lze jí vařit nebo zapékat v troubě. Můžete ji přidat do zeleninového salátu nebo polévky. Obsahuje vitamín C, draslík a sloučeniny síry, které pomáhají proti bolavým kloubům a podporují syntézu antioxidantů, jež bojují proti stárnutí.

  • Papriky

Obsahují velké množství vitamínů (A, C). Lze je použít do salátů nebo jako grilovanou přílohu. Jsou vynikající i plněné.

  • Houby

Sice nepatří mezi zeleninu, ale obsahují malé množství sacharidů, zato nabízejí vitamín B a minerály (draslík, měď). Dají se upravovat různými způsoby. Některé druhy dokonce pomáhají podporovat imunitu a mají léčivé účinky (hlíva ústřičná, reishi).

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button