Snídaně vyživuje tělo důležitými živinami a dodává energii na začátek dne. Způsob, jakým začínáme den, může ovlivnit jeho celkový průběh. Často se říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem celého dne. Co by tedy měla obsahovat a čemu se raději vyhnout?
Komplexní sacharidy
Sacharidy představují klíč zdravé snídaně. Je však potřeba volit komplexní sacharidy. Ty jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Jednoduché sacharidy (rafinované cukry) nacházející se v pečivu představují pouze rychle stravitelné cukry. Komplexní sacharidy, které nabízejí celozrnné pečivo, ovoce, zelenina nebo luštěniny, poskytují širokou škálu zdraví posilujících živin. Vláknina podpoří delší pocit sytosti a navíc reguluje hladinu cukru v krvi.
Protein
Je potřebný pro dostatek energie a sytost, ale také podporuje budování a udržování každé tkáně v těle. Méně nasycených tuků poskytují libové bílkoviny. Podpoříte tak zdraví srdce. Zdravý protein poskytují libové maso, vejce, ryby, ořechy, semínka, nízkotučné produkty nebo luštěniny.
Zdravé tuky
Zvyšují spokojenost po jídle. Podporují zdraví buněk, mozku, srdce a metabolismu a zároveň dodají koncentrovaný zdroj energie. Nenasycené tuky jsou ideální volbou. Mezi jejich zdroje patří olivový olej, avokádo, ořechy, semínka.
Mikroživiny – vitamíny, minerály a rostlinné sloučeniny
Potřebujeme je v menším množství, přesto jsou nepostradatelné. Podpoří optimální imunitu a zdraví našeho těla. Primárně se nacházejí v potravinách rostlinného původu – ořechy, semínka, luštěniny, celozrnné produkty, ovoce a zelenina.
Tyto živiny omezte nebo se jim vyhýbejte
Některé živiny by naopak v jídelníčku neměly mít své místo.
Přidané cukry
Produkty s vysokým obsahem cukru nejsou pro snídani tou pravou volbou. Rychle se metabolizují – vedou k rychlému nárůstu energetické hladiny, následně však dojde ke zhroucení. Máme chuť k jídlu a dostaví se pocit hladu. Velké množství přidaného cukru může být příčinou zánětu. Ten brání ve funkci imunitnímu systému a zhoršuje celkové zdraví.
Sodík
Slanina, šunka nebo klobásy často doprovázejí naši snídani. Tyto produkty mohou zvýšit hladinu sodíku v těle. Jeho nadměrné množství může způsobovat vysoký krevní tlak, nadýmání nebo únavu.
Nasycené tuky a cholesterol
Tyto typy tuků jsou obecně považovány za látky, které zvyšují hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Zpracované potraviny
Často obsahují kombinaci všech výše uvedených živin, na které je potřeba si dávat pozor. Tyto potraviny jsou spojeny se zvýšeným zánětem v celém těle a celkovým rizikem chronických onemocnění.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.