Většina z nás má dietu spojenou s přísným a omezeným stravováním. Zkuste však vyměnit přílohy, jež obsahují velké množství cukru za přílohy nízkokalorické a navíc zdravé.
Cuketa
Pokud máte rádi velké porce, obohaťte je o cuketu. Ta dokáže nejen zvětšit objem jídla, ale může nahradit klasické špagety a dokonce z ní vykouzlíte i dokonalé čokoládové řezy. Její výhodou je vysoký obsah vody, díky čemuž patří mezi potraviny nízkokalorické a vzhledem k tomu, že nemá výraznou chuť, lze ji použít pro přípravu pokrmů slaných i sladkých.
Květák
Většina z nás si vybaví květák obalovaný a smažený. Na ten však zapomeňte. Lze jej využít jako chutnou náhradu za rýži. Pro nízkokalorickou stravu je ideální volbou varianta zapečená. A pokud chcete vyzkoušet něco méně tradičního, můžete jej, drobně nasekaný, využít jako náhradu mouky pro těsto na pizzu.
Dýně
Tato zelenina je vhodná pro přípravu polévek nebo zeleninového pyré. Lze ji použít i do směsi zeleniny pečené. Obsahuje velké množství karotenoidů, které pozitivně ovlivňují vzhled naší pleti. Lze ji použít na přípravu pokrmů sladkých i slaných.
Lilek
Pokud patříte mezi milovníky lasagní, můžete pro jejich přípravu použít lilek. Obsahuje podobné živiny, které nabízí také cuketa. Pokud jej použijeme jako přílohu, výrazně snížíme obsah kalorií. Kromě plnění jej můžeme grilovat nebo zapéci jako lasagne.
Okurka
Okurka je zelenina vhodná nejen pro přípravu salátů. Je to zelenina, která nemá téměř žádné kalorie, ale nabízí velké množství vlákniny a vody.
Žampiony
Lze jimi dokonale nahradit housky pro přípravu burgerů. Na rozdíl od bílého pečiva nabízejí celou řadu výživných látek a jsou dietní. Obsahují větší množství vody a minimum kalorií. Žampionové kloboučky si můžeme naplnit sýrem, mletým masem nebo zeleninou. Pokud rádi zkoušíte nové věci, vyzkoušejte nějaké směsi z výše jmenovaných surovin.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.