Jídlo a receptyZdraví

Vyzkoušejte umeocet. Překvapí vás jeho chuť i zdravotní benefity

Umeocet se řadí mezi dochucovadla. Pokrmům dodá specifickou chuť a navíc je prospěšný pro naše zdraví. Do našich krajů se dostal z Japonska a Číny. Zde byl hojně využíván již v dobách starověku. Kvalitnější je údajně umeocet ze švestiček, které se pěstují v Japonsku. Tady je totiž specifická půda, která dodá výslednému produktu minerály a přírodní kyseliny. Pořídit si ho můžete v různých objemech, především v obchodech, kde se prodává zdravá výživa.

Co je umeocet a jak se vyrábí?

Jedná se o tekuté dochucovadlo, které má červenou barvu. Pokrmům dodá kyselou a slanou chuť. Vzniká jako vedlejší produkt během fermentace japonských třešniček. Ve skutečnosti to vůbec není ocet. Místo kyseliny octové se v dochucovadle nachází kyselina citronová. Dalšími složkami pak jsou mořská sůl, která tvoří kolem čtvrtiny obsahu, extrakt z japonských třešniček a listů perilly (shizo).

Švestičky se nasolí, nechají se sušit na slunci a pak kvasit ve slaném nálevu, do kterého se přidávají listy perilly. Ty mají úlohu konzervantu a díky nim získává výsledná tekutina karmínově červenou barvu.

Využití umeocta

Své uplatnění nachází především v salátech, omáčkách (koprová) nebo polévkách (kulajda). Je vhodný do pokrmů připravovaných nakyselo. Tvoří důležitou součást marinád, dipů a dresinků. Lze jej využít i při zpracování zeleniny kvašením.

kulajda

Pomáhá při překyselení žaludku a žaludečních obtížích nebo v případě, že jste se přejedli nebo jste přehřátí. Postačí rozmíchat 1 lžičku ve sklenici vody.

Také má detoxikační účinky, odkyseluje naše tělo, pomáhá proti pálení žáhy, podporuje dobré trávení a bojuje proti nechutenství. Klouby zbavuje škodlivých usazenin. Podporuje harmonizaci organismu. Pomáhá při bolestech hlavy. 1 lžička umeocta po ránu nalačno nastartuje váš organismus. Tělu dodá minerály, vitamíny a enzymy.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button