Jídlo a recepty

Jak využít celou slunečnici

Slunečnice patří pravděpodobně mezi nejvíce rozpoznatelné květiny světa. Kdysi byla uctívána Inky jako symbol boha slunce. Tyto tyčící se krásky jsou pestré a radostné, perfektní symbol léta. Pěstování řady slunečnic u plotu nebo skupinky v rohu zahrádky, jistě přinese dávku radosti do vašich venkovních prostor. Slunečnice však nejsou jen hezké na pohled, mají i mnoho praktických využití.

O Slunečnici

Slunečnice obvykle roste až do výšky tří metrů. Klasická slunečnice má žluté okvětní plátky s tmavě hnědým středem. Co často považujeme za květ slunečnice, je ve skutečnosti část složeného květenství – skutečné květy nalezneme ve středu hlavy, ze kterých se později stanou semena.

Když budete zblízka zkoumat epicentrum slunečnice, naskytne se vám pohled na

uchvacující vzor spirál ve Fibonacciho systému – 34 spirál v jednom směru a 54 spirál ve směru opačném. Toto uskupení je nejvíce efektivní na umístění co nejvíce semínek na střed slunečnice, jak je jen matematicky možné.

Existuje mnoho druhů kultivovaných slunečnic, od vysokých až tři metry, po malé měřící maximálně metr. Tyto různé velikosti jsou vhodné pro všechny druhy zahrad. Pokud se vám navíc nelíbí žlutá, tyto rostliny jsou i v červené barvě a v růžové se žlutými konci.

Nesčetné množství použití pro slunečnici

Celá rostlina, od kořene po květ, je nesmírně užitečná. Zde je několik způsobů, jak zajistit, aby žádná část slunečnice nepřišla na zmar:

  1. Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka jsou skvělým zdrojem vitamínu E, mědi, vitamínu B1, manganu, selenu, fosforu, hořčíku, vitamínu B6, kyseliny listové, a vitamínu B3. Je to zdravá svačinka, která poskytuje protizánětlivé a detoxifikující účinky. Také pomáhají snižovat cholesterol, zklidňovat nervy, a ochránit zdraví srdce.

Slunečnicová semínka jsou zralá po cca 30 až 45 dnech od rozkvětu. Zadní strana slunečnicové palice přejde ze zelené na hnědou, a semínka zčernají nebo budou černá s bílými pruhy. Toto znamená, že semínka jsou připravená na sběr. Ustřihněte hlavu slunečnice a odstraňte semínka za pomoci vidličky. Pečlivě vysušte semínka a uchovávejte je ve vzduchotěsné sklenici v lednici nebo v mrazáku. Takto je můžete schraňovat po dobu až jednoho roku. Můžete je jíst syrová, nebo pečená na svačinku. Můžete také nějaká nechat, abyste si příští rok vysadili vaši vlastní rostlinu.

  1. Přírodní barvivo

Okvětní lístky slunečnice mohou být použity jako zcela přírodní žluté barvivo. Jednoduše přidejte několik okvětních lístků do hrnce z nerezové oceli a zcela je zalijte vodou. Nechte je povařit okolo hodiny, dokud nebude voda pestrá žlutou barvou. Sceďte okvětní plátky a užijte barvivo na přírodní materiály jako je vlna, bavlna, len, nebo hedvábí.

  1. Jedlé od kořene po okvětní plátky

Přestože slunečnicová semínka získávají většinou hlavní světla reflektorů, celá slunečnicová rostlina – kořeny, stonek, listy, a okvětní plátky – jsou poměrně chutné.

Kořeny, které jsou také známé jako jeruzalémské artyčoky, mohou být opečeny, usmaženy, spařeny, nebo rozmačkány. Můžete je také nakrájet syrové a přidat do salátů.

Slunečnicové stonky jsou podobné celeru, mají jemnou chuť a uspokojivě křupou.

Listy mohou být konzumovány syrové, nakrájené do salátů, nebo uvařené jako špenát. Můžete také máčet v horké vodě, abyste z nich udělali čaj, který je tradičně užíván na léčby horečky, kašle, a průjmu.

Zářivě žluté okvětní plátky slunečnice jsou sladko kyselé a mohou být užity na vyrovnání chuti příliš sladkého jídla. Též je můžete posypat na salát, aby dostal trochu barvy.

  1. Slunečnicové máslo

Alternativa bez ořechů pro burákové máslo, slunečnicové máslo je sladké a chutná po ořechách se svou vlastní výjimečnou chutí.

Rozprostřete slunečnicová semínka na pečicí papír a pečte v troubě na čtyři minuty při 180 stupních Celsia. Semínka prohoďte a obraťte a vraťte do trouby na další čtyři minuty. Následně přidejte semínka do mixéru, přidejte mořskou sůl, a mixujte, dokud semínka nebudou v práškové podobě. Pokračujte v mixování po dobu okolo 15 minut. Každých několik minut mixér zastavte a shrňte pastu z okraje nádoby dolů. Přidejte javorový sirup nebo kokosový cukr, abyste máslo osladili. Můžete také použít ghee (přepuštěné máslo), aby byla směs extra krémová. Mixujte, dokud nedosáhnete máslové konzistence a přidejte sůl nebo cukr dle chuti.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Redakce

Snažíme se hledat nejrůznější metody, které zajistí člověku zdraví i bez každodenního braní léků. Některé naše texty jsou kontroverzní svou metodickou odlišností, některé vám pomohou v diagnostice nemoci klasickou cestou. Máme tu spoustu článků pro každého, kterého zajímá zdraví a přírodní léčba.

Podobné články

Back to top button