Jídlo a receptyZdraví

Vyrobte si lahodné domácí sirupy

Domácí bylinné sirupy mají lahodnou chuť. Připravíte si z nich chutný studený nebo teplý nápoj. Postačí pouze malé množství sirupu. Ten můžete použít i na palačinky nebo lívance. Dochutíte jím i domácí zmrzlinu.

Výhody domácích bylinných sirupů

  • Jsou vyrobené pouze z přírodních prostředků.
  • Budou chutnat všem členům vaší domácnosti.
  • Dají se skladovat delší dobu.
  • Mají vyšší koncentraci, než odvar.
  • Pomáhají při různých zdravotních obtížích.
  • Med v nich obsažený je výživný a uklidní hrdlo.
  • Jejich příprava není nijak náročná.
  • Podle toho, jaké bylinky do nich použijete, budete mít po ruce sirup na posílení imunity, na bolest v krku nebo proti kašli.

Výroba bylinného sirupu

Pro přípravu můžete použít jakoukoli bylinku. Klasiku představuje sirup bezinkový nebo zázvorový. Pro přípravu jsou vhodnější kořeny, kůra nebo bobule, snesou vyšší teplotu. Použijete-li listy nebo květy, vařte je na mírném ohni.

Suroviny:

  • 1/2 – 1 šálek bylinek (čím jich bude více, tím bude sirup silnější)
  • 1 litr vody
  • med

Postup:

  • Bylinky vložte do hrnce a zalijte je vodou.
  • Hrnec přiklopte pokličkou a směs v něm přiveďte k varu.
  • Vařte do zredukování tekutiny na polovinu.
  • Přelijte přes jemné sítko.
  • Přidejte med dle chuti, ideálně polovinu obsahu tekutiny. Řádně rozpusťte.
  • Směs nechte vychladnout a přelijte do čisté skleněné lahve.
  • Uchovávejte v chladu, vydrží až tři měsíce.

sirup

Bezinkový sirup

  • 3/4 šálku sušených bezinkových květů
  • kousek celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžička nastrouhaného kořene zázvoru
  • 4 šálky vody
  • med

Všechny suroviny smíchejte v hrnci a postupujte podle návodu uvedeného výše. Po vychladnutí přelijte přes jemné sítko nebo plátýnko do sklenice a skladujte v chladničce.

Zázvorový sirup

  • 1 šálek strouhaného kořene zázvoru
  • 4 šálky vody
  • med
  • můžete přidat trochu skořice

Všechny suroviny smíchejte v hrnci a postupujte podle návodu uvedeného výše. Po vychladnutí přelijte přes jemné sítko nebo plátýnko do sklenice a skladujte v chladničce.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button