Rozinky se získávají sušením bobulí hroznového vína. Jsou přirozeně sladké a používají se ve všech kuchyních, především jako součást sladkých pokrmů. Také je nalezneme jako součást některých nutričních a energetických produktů pro sportovce či kempaře.
Nutriční hodnoty
Rozinky jsou bohaté na polyfenoly, antioxidanty a celou řadu minerálů (vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík). Také obsahují velké množství vitamínů ( C, K, B6), vlákninu, mají vysoký obsah cukrů a kalorií, ale nízký glykemický index.
Zdravotní přínosy
Podporují správné trávení, léčí zácpu, zlepšují zdraví kostí, zvyšují hladinu železa v krvi, pomáhají při nadýmání, mají pozitivní vliv na zrak, zuby, vlasy a kosti.
Zdravá trávicí soustava
Vláknina v rozinkách obsažená pomáhá odstraňovat z trávicí soustavy toxiny a škodlivé látky, díky čemuž brání střeva před celou řadou zdravotních obtíží, množením bakterií a nás před nepohodlím od nadýmání.
Vysoký krevní tlak
Draslík, který je v rozinkách obsažen, pomáhá snižovat napětí v krevních cévách a snižovat krevní tlak. Vláknina má vliv na biochemii cév a snižuje jejich tuhost, což opět snižuje vysoký tlak.
Péče o zuby
Jedna z fytochemikálií je oleanolová kyselina, která hraje důležitou roli v péči o zuby – chrání je před křehkostí a zubním kazem. Účinně brání růstu bakterií, které poškozují zuby a dutinu ústní. Kromě toho jsou rozinky bohaté na vápník, který posiluje zubní sklovinu.
Zdravé srdce
Vysoká hladina draslíku, upravuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a podporuje dobré zdraví srdce.
Léčba anémie
Rozinky obsahují značné množství železa, které přímo pomáhá při léčbě anémie. Obsahují také mnoho zástupců komplexu vitaminu B, které jsou nezbytné pro tvorbu nové krve. Vysoký obsah mědi také pomáhá při tvorbě červených krvinek.
Podporují zdraví ledvin
Draslík v rozinkách pomáhá předcházet tvorbě a opětovnému výskytu ledvinových kamenů.
Péče o kůži
Antioxidanty a vitamín C v rozinkách pomáhají udržet pokožku zářivou, pružnou a mladou.
Zdraví vlasů
Denní konzumace rozinek pomáhá podporovat lesklé a husté vlasy, protože obsah vitaminu C zabraňuje poškození buněk. Jejich protizánětlivé vlastnosti pomáhají předcházet podráždění pokožky hlavy, tvorbě lupů a šupinatost.
Použití rozinek
Rozinky můžete zařadit do vaší stravy různými způsoby. Můžete je přidat nejen do ovocných, ale i zeleninových salátů, dochutíte jimi snídaňové kaše či cereálie nebo je můžete používat jako přírodní sladidlo či součást ovocných moučníků. Jsou ideálním doplňkem do jogurtů či ovocných tvarohů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.