Přírodní léčba

Víte, co je a kde se bere myrha?

Myrha je pryskyřice stromu mirhovník. Jedná se, ve většině případů, o opadavý stromek menšího vzrůstu, případně o keřík s kratšími větvemi, jehož kůra je hladká a s trny. Květy se objevují ještě před tím, než se rostlina olistí, jednotlivě nebo v latách. Po odkvětu se vytvářejí plody, které patří do skupiny peckovic. V nich se nachází jedno nebo dvousemenná pecka. Kůra a dřevo obsahují aromatickou pryskyřici.

S myrhovníkem bychom se mohli setkat především v oblastech Afriky, Indie nebo Arabského poloostrova. Roste na suchých místech.

Použití

Pryskyřice, která se z myrhovníku získává a je známá pod názvem myrha, patří již z dob středověku mezi používaná vykuřovadla. Většinou se míchá do směsi s kadidlem. V minulosti byla používána především v chrámech nebo v domech majetných občanů. Ve starověkých státech (Egypt, Indie, Čína, Řecko, Řím) ji také používali coby léčivý prostředek. Také byla šikovným pomocníkem během balzamování.

Získává se tak, že se nařízne kůra stromu a z ní pomalu vytékají kapičky pryskyřice. Ty mají žlutou až červenohnědou barvu a příjemnou vůni. Ve směsi se vzduchem pak vzniká tuhá hmota, která postupně získává tmavé zbarvení.

Myrhovník se, pro produkci myrhy, v současné době pěstuje především v Somálsku a Etiopii.

I v současné době patří myrha mezi důležité součásti některých náboženských obřadů.

V lidovém léčitelství se využívají její antiseptické vlastnosti na ošetření otevřených ran. S myrhovým olejem se můžeme setkat v některých parfémech nebo kosmetických přípravcích.

Myrhový olej

Nachází své uplatnění při léčbě infekcí dýchacích nebo močových cest a to ve formě inhalací jak v aromalampě, tak i v difuzéru. Kromě toho má účinky mírně sedativní a lze jej využít i v případě nachlazení.

V případě přímého použití na pokožku je potřeba jej smíchat s olejem nosným (mandlový, jojobový, kokosový, hroznový), jinak bychom si mohli způsobit podráždění pokožky. Olej se míchá tak, že nakapeme 3-5 kapek myrhového oleje do 5 ml oleje nosného. Používejte pouze pro dospělé osoby. Při používání myrhového oleje se řiďte pravidly, která se vztahují obecně na všechny esenciální oleje.

  • Účinky oleje na pokožku

Při místním používání může pomoci vybělit nežádoucí skvrny, zklidnit svědění a někdy dokonce i některé příznaky pokožky trpící ekzémy. Používáním na pokožku hlavy posílí vlasové kořínky a sníží vypadávání vlasů. Olej lze použít také na posilující a vyhlazující masáže. Kromě toho je to skvělý způsob relaxace.

POZOR

Olej není vhodný pro těhotné a kojící ženy a jeho používání by se měly vyhýbat také osoby s obtížemi spojenými s krví, srdcem, lidé trpící cukrovkou nebo po operačních zákrocích. Pokud máte jakékoli pochybnosti, vždy raději používání oleje předem konzultujte s lékařem.

Myrha a Tři králové

Myrha je spojována také s tradicí Tří králů. Patřila mezi jeden z dárků, který přinesli právě narozenému Ježíškovi. Byla to totiž v minulosti jedna z nejdražších surovin a dokonce její cena převýšila i cenu zlata.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button