Jídlo a receptyZdraví

Upozornění pro diabetiky

Dnes vám prezentujeme podstatné informace o stravování diabetiků. Co by měli jíst, čemu se vyhnout, a především, kdy se stravovat.

  • Základem je tedy denní příjem, ale také konzumace množství doporučených sacharidů, protože jídelníček diabetika má svá specifická pravidla. Sacharidy jsou pak u takové osoby určeny pouze k udržení hladiny cukru v krvi.
  • Pozor tedy na celkové množství sacharidů, které jsou „převlečeným“ klasickým cukrem. Je velmi důležité, sledovat veškeré produkty, které kupujete ke konzumaci – co obsahují, a především kolik sacharidů v gramech. Hlídejte si však také vlákninu.
  • Pamatujte si tedy, že diabetik by měl denně požívat třicet až šedesát gramů sacharidů v hlavním jídle a patnáct až třicet gramů pak ve svačině. Množství sacharidů musí být v souladu s inzulínem.
  • Hlídejte si také kalorie, které rovněž uvádí obaly prodejních produktů určených ke stravování. Kalorie přidávají na energii a díky nim naše tělo funguje. Sledujte tedy celkový příjem, ale i svou váhu, ať se nedopracujete k obezitě. Jedině váš lékař je schopen, stanovit vám potřebný denní příjem kalorií v souladu s vaší běžnou denní fyzickou aktivitou.
  • Co se týče tuků – nabízí se jich hned několik – celkové množství nasycených tuků, transtuků a cholesterolu. Vše konzumujte s mírou a vyhněte se potravinám, které obsahují přes deset procent nasycených tuků či více gramů transmastných kyselin. Vyhnete se tak onemocněním srdce.
  • Denní dávka vlákniny by měla být pětadvacet gramů a co se týče sodíku, pak je to 2400 mg na den.
  • Obecná rada zní – jezte méně tučného masa a více ovoce a zeleniny.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button