Jídlo a receptyPohybPřírodní léčbaZdraví

Tyto výživné potraviny pomáhají podporovat zdravé klouby

Zdravé klouby jsou něčím, co mnozí z nás považují za samozřejmost. Bez kloubů by byl pohyb nemožný – byli bychom ztuhlými kostlivci neschopnými se ohýbat, skákat nebo se pohybovat prakticky jakýmkoliv způsobem.

Základy stravování pro zdravé klouby

Jak vypadá dieta šetrná ke kloubům? To, o co usilujete, je hlavně protizánětlivá strava, která je bohatá na určité složky, ale omezená na jiné. Zaměřte se na konzumaci více celistvých, nezpracovaných potravin a jezte méně sladkostí, zpracovaných potravin a určitých bílkovin, jako je červené maso.

Nejlepší potraviny pro zdraví kloubů

Zdraví kloubů mohou podpořit některé potraviny. Podívejte se na některé příklady.

Kurkuma

Jedná se o koření, které je běžně součástí kari nebo indických pokrmů. Nabízí protizánětlivé účinky, které jsou připisovány především bohatému obsahu kurkuminu – chemické sloučeniny, která dává rostlině její jasně žlutou barvu. Kořením můžete dochutit různé pokrmy, můžete jej přidat do smoothie nebo si z něj připravit nápoj zvaný zlaté mléko – teplý, uklidňující nápoj vyrobený z kurkumy, zázvoru, černého pepře a mléka nebo náhražky mléka. Díky přidání černého pepře je kurkumin v kurkumě biologicky dostupnější (snadno vstřebatelný vaším tělem).

Losos

Jedná se o tučnou rybu, která je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, které podporují optimální zdraví kloubů. Obsahuje dostatek živin pro klouby včetně vápníku, vitamínu D a zejména omega-3 mastných kyselin. Tyto omega-3 tuky mají v těle imunomodulační, protizánětlivé účinky, které pomáhají snížit přítomnost zánětlivých chemických mediátorů spojených s bolestí kloubů.

losos

Brokolice

Brokolice je dobrým zdrojem antioxidantů a vlákniny, ale je také zdrojem sulforafanu. Tato sloučenina je bohatá na síru. Má antioxidační aktivity, které mohou pomoci s příznaky artritidy.

Luštěniny

Fazole a čočka jsou důležitou součástí protizánětlivé – a kloubům příznivé – diety. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a další vynikající živiny. Kombinace antioxidantů, minerálů, bílkovin a vlákniny dělá z fazolí, hrášku, čočky a cizrny ideální výměnu za červené maso. Jsou také skvělým zdrojem hořčíku, u kterého bylo prokázáno, že pomáhá snižovat zánět.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button