Zdravé klouby jsou něčím, co mnozí z nás považují za samozřejmost. Bez kloubů by byl pohyb nemožný – byli bychom ztuhlými kostlivci neschopnými se ohýbat, skákat nebo se pohybovat prakticky jakýmkoliv způsobem.
Základy stravování pro zdravé klouby
Jak vypadá dieta šetrná ke kloubům? To, o co usilujete, je hlavně protizánětlivá strava, která je bohatá na určité složky, ale omezená na jiné. Zaměřte se na konzumaci více celistvých, nezpracovaných potravin a jezte méně sladkostí, zpracovaných potravin a určitých bílkovin, jako je červené maso.
Nejlepší potraviny pro zdraví kloubů
Zdraví kloubů mohou podpořit některé potraviny. Podívejte se na některé příklady.
Kurkuma
Jedná se o koření, které je běžně součástí kari nebo indických pokrmů. Nabízí protizánětlivé účinky, které jsou připisovány především bohatému obsahu kurkuminu – chemické sloučeniny, která dává rostlině její jasně žlutou barvu. Kořením můžete dochutit různé pokrmy, můžete jej přidat do smoothie nebo si z něj připravit nápoj zvaný zlaté mléko – teplý, uklidňující nápoj vyrobený z kurkumy, zázvoru, černého pepře a mléka nebo náhražky mléka. Díky přidání černého pepře je kurkumin v kurkumě biologicky dostupnější (snadno vstřebatelný vaším tělem).
Losos
Jedná se o tučnou rybu, která je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, které podporují optimální zdraví kloubů. Obsahuje dostatek živin pro klouby včetně vápníku, vitamínu D a zejména omega-3 mastných kyselin. Tyto omega-3 tuky mají v těle imunomodulační, protizánětlivé účinky, které pomáhají snížit přítomnost zánětlivých chemických mediátorů spojených s bolestí kloubů.
Brokolice
Brokolice je dobrým zdrojem antioxidantů a vlákniny, ale je také zdrojem sulforafanu. Tato sloučenina je bohatá na síru. Má antioxidační aktivity, které mohou pomoci s příznaky artritidy.
Luštěniny
Fazole a čočka jsou důležitou součástí protizánětlivé – a kloubům příznivé – diety. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a další vynikající živiny. Kombinace antioxidantů, minerálů, bílkovin a vlákniny dělá z fazolí, hrášku, čočky a cizrny ideální výměnu za červené maso. Jsou také skvělým zdrojem hořčíku, u kterého bylo prokázáno, že pomáhá snižovat zánět.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.